KARTON SITI

 

Autor: Željko Obrenović, Želko Vitorović, Nemanja Radovanović, Gašper Rus, Miroslav Slipčević

Predgovori: Dejvid Hajn i Pavle Zelić

Edicija: Novi horizonti #8

Format: 170x240mm (B5)
Povez: Tvrdi, šiveno
Broj strana: 136 (kolor)
Godina izdanja: 2016
ISBN: 978-86-80306-01-8

 

Cena papirne knjige: 1500,00 din

Cena PDF knjige: 400,00 din

Kratak sadržaj:

 

Sedam priča Željka Obrenovića i četvorice crtača. U rasponu od istorijske drame, preko savremenih priča, do naučno-fantastičnog trilera. Ono što ih povezuje je pouzdanost i sugestivnost u crtežu i narativnost koja polazi od običnog, definiše likove u limitiranom prostoru i donosi obrt koji priču ne čini površnom i očekovanom, već vrednom pripovedanja. 

 

Prvih 25 strana knjige:

160802_Karton siti_prvih25.pdf
Adobe Acrobat document [14.0 MB]
Obrenović i ostali - KARTON SITI

Priče sa obrtom, osobenom estetikom i promišljenošću, od strane jednog scenariste i četvorice crtača.

Tip knjige;

 

DRUGI O KNJIZI

STRIPBLOG.IN.RS:

“Karton siti”: Nesreća kao ogledalo društva u kojem žive glavni junaci…

 

(...) Crteži autora su različiti, od tradicionalno postavljenih tabli, preko konfuznih i mutnih scena anomije postavljene ispred likova i njihovih sudbina. Neke priče su nacrtane jasnim i neposrednim stilom, dok su drugi veoma alternativni i ponekad mešanjem boja i tonova apstraktni iako nose konkretnu poruku. 

Željko Obrenović je svoj stil pisanja kalio na romanima TalogSrpski psiho, a njegov stil pisanja gađa tačno u središte stvari, teme i poentu ne promašuje ni za milimetar.

STRIPBLOG, septembar 2021.

ceo tekst

 

POKAZIVAC.COM:

Od nekog sada do večnosti 

 

(...) Obrenović i „Karton siti“ – sa svim svojim crtačima i koloristima – je dobar argument da u stripovsko Valjevo treba baciti sidro i istražiti njegove ćorsokake. Reći bilo šta preko toga je suvišno.

 

Ivan Veljković, 8. april 2018.

ceo intervju

 

OUTLOAD.RS:

Željko Obrenović: "Trudim se da sve što pisem bude odraz naše realnosti" 

 

(...) Pisac mora da bude aktuelan i da se bavi tabu temama. Svaka priča treba da bude takva kao da će sutra pasti meteor i kao da će sve ovo nestati u trenu. Čemu bavljenje mlakim temama? Književnost ne treba da bude previše hermetična, ali to ne znači da mora da bude laka.

 

Branislav Babin, 8. maj 2017.

ceo intervju

 

HELLYCHERRY.COM:

Karton siti: Svet bez filtera

 

(...) U vremenu kada svaka priča pomalo liči jedna na drugu i kada je život lep samo onda kada se sećamo nekih sigurnijih luka i svetlijih dana, autor nam poručuje da bez budućnosti i evolucije (pre svega lične) sve gubi smisao. A mi smo budućnost. Trebalo bi da nas je strah!

 

Kristijan Vekonj, 3. novembar 2016.

ceo tekst

 

PRESSING MAGAZIN #75:

Manifest valjevskog stripa

 

(...) Kapa dole valjevskom stripu, za ovaj snažan, hrabar I zanatski više nego kompetentan debi na domaćoj strip sceni. Sad ste na svačijem radaru – što znači da vas gledamo... I željno iščekujemo šta ćete sledeće sa veštinama koje očigledno posedujete.

 

Marko Stojanović, oktobar 2016.

ceo tekst

 

 

KOLUBARA.INFO:

Stripovi dva valjevska autora

 

Žaljko Obrenović za Reviju Kolubara o svojim pričama koje su poslužile kao osnova za strip album kaže: “Nastojao sam da pišući scenarije iskoristim sve prednosti stripa nad prozom i filmom, s kojima je jako srodan. Takođe sam se trudio i da u završnoj verziji bude što manje teksta, te sam ga kratio gde god je bilo moguće i gde god su slike dovoljno govorile same za sebe."

18. oktobar 2016.

ceo tekst

BOOKVAR.RS:

ZABAVISTE.WORDPRESS.COM:

"Karton siti" - novi srpski strip

 

Obaveštenja o ovom našem izdanju izašla su i na ovim sajtovima. 

13. oktobar 2016.

Bookvar

Zabaviste

 

DNEVNIK:

U potrazi za "mestom pod suncem" (Mračne priče o ljubavi i svetskim nevoljama)

 

... likovna raznolikost (potencirana i prigušenom paletom boja) poklapa se sa tačkom pripovedanja - iz prvog lica jednine - i potencira različita raspoloženja/atmosfere priča/ispovesti (anti) junaka zatočenih u "smutnim" vremenima koji pokušavaju da nađu svoje "mesto pod suncem" da opstanu u svetovima/društvima ne preterano im naklonjenim. 

 

Ilija Bakić, 10. oktobar 2016.

ceo tekst

 

 

FANTASTICNIVODIC.COM:

Karton siti

 

Ekipa Karton sitija će vas zakucati tamo gde ste seli, poljuljati vaš pojam realnog sveta i kratko udariti u srž onoga o čemu mnoge stripadžije ćute. 

 

Ines Rajić, 27. septembar 2016.

ceo tekst

VREME:

Sedam verzija gorčine

 

Obrenovićevi akteri se kreću kroz narativ ispinjen izdajom, prevarom i razočarenjem. Reč je o likovima koje život nije štedeo, i kod kojih je opipljiva prividna pomirenost koja preti da eskalira.  

 

Nikola Dragomirović, 15. septembar 2016.

ceo tekst

 

HAPPYNOVISAD.COM:

KARTON SITI: Priča o suludoj realnosti po kojoj gacamo

 

Svi momci koji potpisuju ovo izdanje se nalaze na istoj talasnoj dužini, pa nam se tako čini da smo pre dobili jedno kompaktno delo, nego zbirku nepovezanih ispovesti. A doći do takvog rezultata sigurno nije bio lako. 

 

Branka Malenica, 12. septembar 2016.

http://happynovisad.com/strip/karton-siti-price-o-suludoj-realnosti-po-kojoj-gacamo.11988.htm

 

RADIO MAESTRAL:

Intervju sa Željkom Obrenovićem

 

Radio "Maestral" iz Pule, Hrvatska, priredio je intervju sa scenaristom Karton sitija Željkom Obrenovićem, u okviru emisije "Rukohvat", 22 avgusta 2016. godine. Razgovor se može odslušati preko linka:

https://jumbo.iskon.hr/download/4d333aa2-f03e-4f3f-a324-c6bab014ced2

 

 

URBANBAG.NET:

Kratko i gorko – kritika stripa Karton siti

 

Već dobro poznati pisac mlađe generacije Željko Obrenović, ko-autor romana “Srpski psiho” (sa Aleksandrom Ilićem) i autor romana “Talog” pokazuje zavidnu raznolikost u pripovedanju i veliko umeće u kratkoj strip formi u ovom neuobičajenom albumu, kolekciji sedam unikatnih priča koje su vrlo disjunktne u tonu i žanrovskoj pripadnosti, ali pokazuju jedinstvo u kvalitetu i jednom setnom i kritičkom pogledu na stvarnost i njene buduće inkarnacije.

 

(...) Ono što posebno izdvaja ovo izdanje je činjenica da je ugledni izdavač Živojin Tamburić iz Londona, odlučio da ga predstavi publici i na srpskom i engleskom jeziku, i u štampanom i elektronskom formatu, dajući šansu jednom autorskom domaćem stripu i na globalnom tržištu, što je hvale vredan napor za koji se nadamo da će tek iznedriti nova slična izdanja i proboje.

 

Pavle Zelić, 10. avgust 2016.

http://www.urbanbug.net/magazin/vest/kratko-i-gorko-kritika-stripa-karton-siti

 

ADRIADAILY.COM:

Strip „Karton siti“ izašao i na srpskom i na engleskom jeziku

 

Izdavačka kuća Modesty stripovi (Modesty Comics) objavila je na srpskom i na engleskom strip album Karton siti (Cardboard City) koji se sastoji od sedam priča različite tematike, obima i žanra, a koje sve kao scenarista potpisuje Željko Obrenović (Srpski psiho, Talog). Od crtača su na albumu učestvovali Željko Vitorović, Nemanja Radovanović, Gašper Rus, Miroslav Mimi Slipčević. Koloristi su: Filip Stanković, Nemanja Radovanović i Dejan Sedlan.

 

Ivan Dabetić, 9. avgust 2016.

http://www.adriadaily.com/kultura/knjigestripovi/strip-karton-siti-izasao-i-na-srpskom-i-na-engleskom-jeziku/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook#prettyPhoto

 

ART-ANIMA.COM:

”Karton siti” novi strip album Željka Obrenovića

 

Izdavačka kuća "Modesty stripovi" ("Modesty Comics") objavila je na srpskom i na engleskom jeziku strip album „Karton siti“ („Cardboard City“) scenariste i pisca Željka Obrenovića, koji je ljubiteljima fantastične književnosti najpoznatiji po romanima „Srpski psiho“ (pisan u kolaboraciji sa Aleksandrom Ilićem) iz 2007. godine i „Talog“ iz 2012.

 9. avgust 2016.

http://www.art-anima.com/vesti/karton-siti-strip-album-zeljka-obrenovica

 

THEINVADED.EU:

Cardboard City

 

Komantar o ovoj našoj knjizi koja je izašla i na engleskom jeziku (kao elektronska knjiga):

 

In the end, this is a pleasant and exciting collection showing Obrenović’s strengths as an author as he stretches through genres and perspectives, themes and approaches. Not all the stories are perfect, but all of them display an observational voice, an interest for the world beyond genre tropes, and the means to express a culture in just a few pages through characters and the actions they take.

 

Alin Rautoiu24. juli 2016.

TheInvaded

 

 

GOODREADS.COM:

KARTON SITI

 

Željko Obrenović, zajedno sa malom armijom hrabrih crtača, upustio se u nešto veoma hrabro, a njihov zajedniči rezultat je apsolutno opravdao njihov trud. 

Kristijan, 31. jul 2016.

 

Svaka priča deluje kao izlet u neku vrstu zone sumraka. U početku sve deluje nekako poznato, blisko ali kako priče odmiču, čitalac postaje svestan izmenjene realnosti koja ga grabi i ne pušta do samog završetka. 

 

Vladimir, 18. jul 2016.

 

IZ PREDGOVORA:

 

Očigledan trud svih uključenih, iako nedvosmislen i na prvo čitanje, u punoj meri može se spoznati tek dubljom analizom, a Karton Siti tako nešto
svakako zaslužuje, i to poverenje i ulaganje višestruko nagrađuje.


Pavle Zelić, pisac, stripski scenarista i kritičar (Peščana hronika, Družina Dardaneli)

 

Sve ove priče su intimne i lične, pa opet iskazuju i univerzalne istine o prirodi ljudskog soja. Prepune su očitih koincidencija, ali sa sigurnošću mogu da kažem da je svaki primer sinhroniciteta tvoren sa ogromnom svrhom.

 

Dejvid Hajn, pisac i stripski scenarista (Strange Embrace,

Silent War, The Bulletproof Coffin, X-Men, Daredevil)

 

Print | Sitemap
© Modesty stripovi