KVADRATI KOJI GOVORE

 

Autor: Predrag Đurić

 

Predgovori: Živojin Tamburić, Ilija Bakić

Edicija: Osvrti #6

Format: 165x235mm (B5)
Povez: Meki, šiveno
Broj strana: 196 (kolor)
Godina izdanja: 2021
ISBN: 978-86-80306-21-6

 

Cena papirne knjige: 1600,00 din

Cena PDF knjige: 400,00 din

Kratak sadržaj:

 

U ovoj knjizi dat je izbor od 27 kritičkih osvrta Predraga Đurića o stripovima koje je voleo. Uvršteni su takođe predgovori Živojina Tamburića i Ilije Bakića, indeks imena i bibliografija Đurića.  

 

Prvih 30 strana knjige:

210601_Djuric_Kvadrati koji govore_prvih[...]
Adobe Acrobat document [3.0 MB]
Predrag Đurič: Kvadrati koji govore

Izabrani kritički osvrti Predraga Đurića, pisca, stripskog scenariste i izdavača ("Rosencrantz"):

Tip knjige:

 

DRUGI O KNJIZI

DNEVNIK:

Strasni prikazi "priča u slikama"

 

Namera autora očito nije bila da ispiše klasičnu faktografsku istoriju-hronologiju objavljivanja stripa na ovdašnjim prostorima već da svojim temeljnim zahvatom u ovu materiju uverljivo skicira kako objektivnu sliku opstajanja i razvoja stripa (sa akcentom na ulogu "priča u slikama" u popularnoj kulturi), tako i sentimentalnu verziju ovih dogadjaja u svetlu uticaja stripa na odrastanje čitavih generacija (pa i samog Đurića).

 

Ilija Bakić, pisac, 2021.

IZ KNJIGE:

 

Pored faktografske građe u vezi sa izabranim magazinima, stripovima i junacima, Đurić ulazi i u tumačenje vremena, socijalnih i političkih prilika, pa i samih životnih filozofija kako stripskih junaka u njihovim okruženjima, tako i nas savremenika kada su ti stripovi objavljivani. Ovaj impresivni, nesvakidašnji pristup i sveobuhvatna analiza stripova ima potencijal da izazove polemike, ali moramo se diviti Đurićevoj osobenosti i smelosti da ukaže na svoje najintimnije stavove u pogledu sadržaja stripova i postojeće društvene stvarnosti. 
Živojin Tamburić, stripski urednik i kritičar
 
U ovoj knjizi znatiželjni stripoljubac, ali i budući proučavalac ili hroničar stripa nalazi čitavu lepezu izazovnih sadržaja: od onih koji su bogati faktografijom – sa uvek korisnim pregledima izlaženja strip-publikacija, sa razmatranjima aktivnosti pojedinih strip-izdavača, u određenim epohama i na određenim teritorijama, sa biografijama i bibliografijama scenarista i crtača - preko praćenja transformacija u životima strip-junaka, do visprenih, teorijski obrazloženih zaključaka o stripu, njegovoj ikonografiji i kvalitativnim dometima sa uvažavanjem društveno-političko-ekonomskog okruženja i istorijskih epoha. 
Ilija Bakić, pisac i kritičar
Print | Sitemap
© Modesty stripovi