BAD BOY

 

Autor: Mladen Oljača

Predgovor: Živojin Tamburić

Edicija: Novi horizonti #7

Format: 210x297mm (A4)
Povez: Polutvrdi sa klapnama, šiveno
Broj strana: 96 (CB)
Godina izdanja: 2014
ISBN: 978-86-87071-19-3

 

Cena papirne knjige: 900,00 din

Cena PDF knjige: 250,00 din

Kratak sadržaj:

 

Crno-humorne priče ovog majstora četkice i pera, nastale su u teškim trenucima kada se Jugoslavija raspadala u devedesetim godinama prošlog veka. Oljača jeste bio ogorčen, ali je nastavio sa radom i razvijanjem svoga talenta, da bi ovim pričama ostvario utehu, kao i humorističku osvetu sudbini koja mu je ukrala mladost. 

 

Nagrade:

 

U izboru Živojina Tamburića za najbolje stripove iz Srbije u 2014, godini (www.paulgravett.com).

U izboru Nevena Misaljevića za najbolje domaće stripove u 2014. godini (www.hellycherry.com)

U izboru Ilije Bakića za najbolje stripove u Srbiji 2014, godine ("Dnevnik", Novi Sad).

 

Prvih 25 strana knjige:

Oljaca_BadBoy_Int_prvih25.pdf
Adobe Acrobat document [3.1 MB]
Mladen Oljača - Bad Boy

Crni humor koji uključuje i mnoge poznate junake i ličnosti.

0011
Tip knjige:
 
DRUGI O KNJIZI

POKAZIVAC.COM:

ZNATNO OLJAČAN CRTEŽ #1

 

Ovo je Oljačin „crni period“. Period kada su srpske stripove mahom predstavljali fanzini i samostalne publikacije, kada od glavnog toka nije postojalo ništa vredno pomena ili dodatnog truda. „Bad Boy“ je kompendijum kratkih, čvrstih stripova nastalih krajem devedesetih, usred i usled širom države prisutne krize. Od Subotice do Prizrena samo mrak, neizlaz. A s obzirom da su to bile Oljačine formativne godine – rane dvadesete – bunt je više nego očit, i više nego nužan.

 

IVAN VELJKOVIĆ, 29. novembar 2015,

ceo tekst

BROKENFRONTIER.COM:

BAD BOY

 

Oljačina knjiga Bad Boy izdata je i kao elektronska knjiga na engleskom jeziku na našem "sestrinskom" sajtu Modesty Comics. Pol Majrek (Paul Mirek), jedan od kritičara i urednika engleskog sajta Broken Frontier, daje kritiku ove Oljačine knjige, govoreći u pozitivnom tonu o umetnikovoj crtačkoj sigurnosti i žestokim, crno-humornim pričama. 

 

PAUL MIREK, 18. maj 2015.

ceo tekst

PAULGRAVETT.COM:

BEST GRAPHIC NOVELS OF 2014 - An International Perspective

 

U svom tekstu o najboljim stripovima iz Srbije u 2014. godini, Živojin Tamburić kaze za Bad Boy: "These short stories by Oljača falls halfway between grotesque mainstream work and alternative work. At first glance, these are stories which are humorous and very pleasantly drawn, but after reading them we will not only be entertained. Deep satire and sarcasm imperceptibly permeate through these stories, as well as a total crackdown on physical and psychological characteristics of archetypes from history, comics, literature and contemporary men, which evokes a much more complex experience for the readers. It has to be said that these black-humoured stories are a serious and authentic achievement, where a battle with trivial reality is resolved with resignation and a little humorous revenge. The author is battling and avenging, at least to some extent, with his black humour, against everything that has devoured his youth and prevented him from having a full humanistic development."

 

ŽIVOJIN TAMBURIĆ, 15. januar 2015.

ceo tekst

DNEVNIK:

NAJBOLJI STRIPOVI U 2014. GODINI

 

U svom tekstu o najboljim stripovima u 2014. godini, za novosadski "Dnevnik", Ilija Bakić, kaze za Bad Boy: "Serija kratkih, smešno-gorkih pogleda u sadašnjost i blisku prošlost, naše retke vrline i (bez)brojne mane."

 

ILIJA BAKIĆ, 8. januar 2015.

ceo tekst

HELLYCHERRY.COM:

STRIPOVANJE KROZ 2014.

 

U svom tekstu o najboljim stripovima u 2014. godini, Neven Misaljević, kaze za Bad Boy: "Kolekcija kratkih stripova gdje su prikazane kroz satiru neki od problema svakodnevnog života kao i reference na pop kulturu, underground i dnevno-politički besmisao. Stilski, crteži i pripovjedanje su sirovi i direktni ali jako detaljni i atmosferično opisuju kako realistične tako i karikirane satirične priče."

 

NEVEN MISALJIVIĆ, decembar 2014.

ceo tekst

 

DNEVNIK:

PRIČE DEŽURNOG NEVALJALCA

 

 

 

Mladen Oljača (1970) spada u mlađu/srednju generaciju domaćih strip autora koja je stasavala u vremenu poslednjih ratova, ekonomskih sankcija i izolacije od ostatka (kulturnog) sveta. Takve nevolje su, pak, naterale strip kreativce da se snalaze i dovijaju kako i gde da objavljuju svoje radove; obzirom da je puno toga umnoženo u sopstvenoj „režiji“ autori barem nikada nisu imali probleme sa strahom od uredničke cenzure što je, s druge strane, pospešilo razvoj prirodnog mladalačkog bunta obilno hranjenog prizorima raspada države, sistema društvenih, porodičnih i ličnih vrednosti, potenciranjem kriminalnih aktivnosti, od najsitnijih do onih u državnom vrhu. Nije stoga čudo da su bezmalo svi autori tog alternativno-andergraund strip talasa činili manje ili veće iskorake odnosno otklone prema stvarnosti, sa humornim cinično-sarkastičnim tonom pripovedanja, odnosno karikaturalnim grafičkim izrazom. Ipak, ova prinudna sloboda rezultirala je i velikim brojem autora koji su odustajali od strip stvaralaštva koje ne donosi ni minimalnu materijalnu sigurnost, nikakve mogućnosti redovnog objavljivanja niti satisfakciju priznanja. (...)

 

ILIJA BAKIĆ, 29. avgust 2014. / DNEVNIK
Objavljeno i na sajtu: www.dnevnik.rs

 

POLITIKA, KULTURNI DODATAK:

AKO PROMAŠIMO CILJ, POGODILI SMO SVE OSTALO

 


 

Vrsni novosadski strip crtač, karikaturista i ilustrator Mladen Oljača u izdanju Omnibusa (Beograd, 2014) realizovao je vanserijsku knjigu pod nazivom "Bad Boy". Četrdeset nezavisnih priča, objedinjenih permanentnom idejom podsmeha "godinama koje su pojele sankcije" i sedam ilustracija čini ovo delo vrlo referentnim u svetu strip izdavaštva. (...)

 

GORDAN GORUNOVIĆ, 16. avgust 2014. / POLITIKA

IZ PREDGOVORA:

 

Ove Oljačine kratke priče nalaze se na pola puta između grotesknog ostvarenja glavnog toka i alternativnog rada. Površno gledano, radi se o pričama koje su humorističke i dosta simpatično nacrtane, ali posle čitanja nećemo biti samo zabavljeni. Duboka satira i sarkazam koji se skoro neosetno provlače kroz priče, kao i totalni obračun sa fizičkim i karakternim crtama arhetipova istorije, stripa i literature, pa i sadašnjeg čoveka, donose jedan mnogo složeniji nivo doživljavanja ovih priča. Zato, pri ponovnom pogledu, može se reći da su ove crnohumorne priče jedno ozbiljno autorsko ostvarenje, gde se odvija sukob sa trivijalnom stvar-nošću i razrešava kroz rezignaciju, ali i jednu malu humorističku osvetu. Autor se obračunava i sveti, bar donekle, svojim crnim humorom, svemu onome što mu je pojelo mladost i uskratilo puni humani razvoj.

 

ŽIVOJIN TAMBURIĆ

 
Print | Sitemap
© Modesty stripovi