IRMINA

(RASPRODATO)

 

Naslov originala: Barbara Yelin,  Irmina

 

Autor: Barbara Jelin

 

Prevod: Marina Popov

Pogovor: Dr Aleksander Korb

Edicija: Svetski tragovi #11

Format: 200x270mm
Povez: Tvrdi, šiveno
Broj strana: 296
Godina izdanja: 2017
ISBN: 978-86-80306-10-0

ISBN našeg suizdavača Komika: 978-86-87919-78-5

Cena papirne knjige: 2200,00 din

Cena PDF knjige: 550,00 din

 

Kratak sadržaj:

 

Sredinom 1930-ih, Irmina, ambiciozna mlada Nemica, dolazi u London. Na koktel zabavi
sreće Hauarda Grina, jednog od prvih crnih studenata na Oksfordu, koji, kao i Irmina,
pokušava da živi nezavisno. Međutim, njihov odnos doživljava iznenadni prekid kada Irmina, uslovljena političkom situacijom u Hitlerovoj Nemačkoj, biva primorana da se vrati
kući. Dok se rat približava i njen kontakt sa Hauardom prestaje, Irmini postaje jasno da je
njen opstanak jedino moguć ako odustane od većine svojih principa. 

 

Prvih 30 strana knjige:

171128_Irmina_ebook_296 pages_s_first 30[...]
Adobe Acrobat document [4.2 MB]
Barbara Jelin - Irmina

U višestruko nagrađivanoj Irmini, Barbara Jelin prikazuje dramu koja nastaje u sukobu između ličnog integriteta i društvenog poretka.

Tip knjige:

DRUGI O KNJIZI

DNEVNIK:

Stradanja malog čoveka u velikom rajhu - "Irmina" Barbare Jelin

 

...

Irminina priča nije ni patetična ni napadno poučna. U njenom životopisu insistira se na neposrednosti u iskazu kao i na plemenitoj sirovosti crteža.  Strip „samo“ beleži dešavanja ostavljajući čitaocu da donese zaključke koji svakako neće biti kompaktni jer ovde niko nije samo „prav“ niti samo „kriv“. Irmina će pobrati i simpatije i osude, i (ne)razumevanje i sažaljenje - baš kao i „prava“ živa ličnost. U svakom slučaju, čitaocima će dugo ostati u sećanju.

 

Ilija Bakić, april 2018.

ceo tekst

WWW.GKR.HR/MAGAZIN:

"Irmina" Barbare Jelin: Pitanje krivnje i odgovornosti

 

...

Kakve su brige morile obično pučanstvo prije i tijekom rata, koje su se poruke širile i kakva je atmosfera vladala među ljudima, kakav je bio položaj žena u društvu, na sve je te detalje Barbara Yelin obratila pažnju i pokušala ponuditi konkretan prikaz zbilje. Ako se mene pita, uspjela je u tome, a detalji iz obiteljske povijesti su joj pripomogli, učinili priču osobnijom.

 

Miroslav Cmuk, 20. februar 2018.

ceo tekst

WWW.STRIPVESTI.COM:

Naslovi koji su obeležili srpsku strip-scenu u 2017.

 

6. „Irmina“, Barbara Jelin (Modesty stripovi/Komiko)
… Barbara Jelin briljantno kombinuje mladalačke, ljubavne, praktične, političke i brojne druge motive u jednu od najboljih stripskih biografija (iako su imena junaka izmišljena). Strip-autorke širom sveta, baš kao i junakinje stripova, polako ali sigurno pronalaze svoje mesto u umetnosti koja je dugo bila pretežno muška.

 

Andrija Mihajlović, 7. februar 2018.

DANAS:

SUKOB LJUBAVI I RASE U NEMAČKOM TREĆEM RAJHU

 

... Vreme o kojem autorka pita i koje razrađuje tokom priče jeste doba uspona i pada Trećeg rajha. Kada se govori o njemu, obično se misli na teror nad nevinim žrtvama, na nepravdu, na Drugi svetski rat, Hitlera i Gebelsa. Međutim, priča inspirisana starim dnevnikom više govori o civilima, običnim ljudima, njihovim uverenjima i razočarenjima. Pokazuje suprotnu stranu od one veličine, moći i raskoši u pričama tvoraca nacističke Nemačke.

...

 

M. Simić, 27. decembar 2017.

ceo tekst

VEČERNJE NOVOSTI:

 

... Reč je o dramatičnoj, briljantno nacrtanoj (i napisanoj) pripovesti smeštenoj u sredinu tridesetih godina prošlog veka, o nemogućoj ljubavi između mlade Nemice i jednog od prvih crnih studenata na Oksfordu, koji, kao i Irmina, pokušava da živi nezavisnim životom.

...

 

Marina Mirković, 1. decembar 2017.

ceo tekst

 

IZ PREDGOVORA KNJIGE:

 

... Irmina pripada generaciji koja je postala poznata po svom ćutanju. Tu se radi o prećutkivanju nečega o čemu bi se dalo razgovarati, ako biste se za to odlučili. Šta više, aktivni proces potiskivanja koji je nastao neposredno za vreme događanja na koja je trebalo reagovati, vodio je do tišine koju je bilo nemoguće prevladati. Propaganda nacista koja je Jevreje obeležavala kao agresore i okrivljivala ih za njihov vlastiti progon i koja je nemačko stanovništvo predstavljala kao žrtvu rata, pojačavala je taj proces. Samo su malobrojni iz te generacije, suočeni sa sopstvenom decom ili unucima, bili spremni da se otvore i odgovore na pitanja. U svakom slučaju, ni pitanja nisu bila dovoljno često postavljana.

...

 

Dr Aleksander Korb, istoričar

 

Print | Sitemap
© Modesty stripovi