STRIPOVI KOJE SMO VOLELI

(Izbor stripova i stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije u XX veku)

 

Autori: Živojin Tamburić, Zdravko Zupan, Zoran Stefanović

 

Predgovor: Paul Gravett

Edicija: Osvrti #1

Format: 210 x 297 mm (A4)
Povez: Tvrdi, šiveno
Broj strana: 320 (kolor)
Godina izdanja: 2011
ISBN: 978-86-87071-03-2

 

Cena papirne knjige: 3600,00 din

Cena PDF knjige: 900,00 din

 

Kratak sadržaj:

 

Ova knjiga je kritički leksikon namenjen širokoj publici sa pregledom oko 200 crtača i oko 400 stripova sa prostora bivše Jugoslavije u XX veku. Knjigu odlikuje i detaljna bibliografija i index, kao i selekcija 3x16 (16 najistaknutijih autora, magazina i publicistike o stripu). Knjiga je objavljena na srpskom jeziku, sa najvažnijim delovima i na engleskom jeziku.

 

Nagrade:

 

"Izdavački poduhvat godine" 2011, godine ("54. Sajam knjiga", Beograd).

U izboru Slobodana Ivkova za najbollja stripska izdanja 2011, godine ("NIN", Beograd)

 

Prvih 30 strana knjige:

 

TZS_SKSV_Int_prvih30.pdf
Adobe Acrobat document [3.9 MB]
Tamburić, Zupan, Stefanović - Stripovi koje smo voleli

Kritički leksikon za široku publiku, sa pregledom stripova sa područja bivše Jugoslavije u XX veku.

0018
Tip knjige:

 

DRUGI O KNJIZI

STRIP PRESSING:

SNOVI U OBLAČIĆIMA

 

„Stripovi koji smo voleli“ uspeva u svim svojim višestrukim zadacima. Potpuno neupućenima će predstavljati vizuelno atraktivnu, i s tek neophodnom količinom teksta dopunjenu slikovnicu kroz strip istoriju bliskih južnoslovenskih naroda koji su dugo delili i zajedničku državu. Pravim zaljubljenicima u domaći strip i jugonostalgičarima pružiti još jedan dokaz da je ondašnja YU strip scena, i sve nacionalne koje su je nasledile bila i ostala jedna od najjačih u svetu, i to u višedecenijskom kontinuitetu. Konačno, retkim ali vrednim izučavaocima strip teorije, kako u pominjanim nacijama ali i na svetskom nivou, daje ono najvrednije, sveobuhvatnost koja nema adekvatnu paralelu ni u jednoj publikaciji obuhvaćenoj istim koricama koja se pojavila u bližoj i daljoj prošlosti.

 

PAVLE ZELIĆ

Objavljeno: 14. septembar 2013.

[ PDF ]

 

STRIPOVI.COM:

O STRIPOVIMA KOJE SMO VOLJELI (KOJE VOLIMO I KOJE ĆEMO ZAVOLJETI)

 

Valja istaknuti da autori SKSV ni na koji način nisu isključivi, neovisno o vlastitom mišljenju o pojedinom žanru, estetici, poetici i politici, Tamburić/ Zupan/ Stefanović svim autorima pružaju mjesto u svom istraživačkom radu, osjećaj nostalgije i politikanstvo izravno je izbjegnuto jer naprosto nije potrebno u cijeloj ovoj apolitično-stripovskoj priči što se temelji na činjenicama.

 

MIROSLAV CMUK

Objavljeno: 6. septembar 2012.

[ www.stripovi.com ]

 

SLOBODNA DALMACIJA:

POVIJEST JEDNE LJUBAVI

 

Bez obzira na sve, “Stripove koje smo voleli” teško je ne voljeti. Knjiga je to koja poziva na opetovana listanja i vraćanja u poslovično bolju prošlost, kada su se na ovim prostorima stvarali sjajni stripovi, a mnogi među njima s lakoćom dostizali vrhunce svjetske produkcije. Kako je najveći dio informativnih bilješki ponuđen i u engleskome prijevodu, monografija može poslužiti i kao dragocjena legitimacija za sve znatiželjnike iz bijeloga svijeta, koji bi htjeli naučiti ponešto o stripovima koji su nadživjeli državu u kojoj su stvoreni.

A kako prosječan stranac može reagirati pri susretu s ovom šarenom bibliotekom, dovoljno svjedoče riječi Paula Gravetta, britanskoga povjesničara stripa i autora predgovora: “Ova knjiga odvaljuje poklopac kovčega s blagom, roga izobilja prepunjenog draguljima.”

 

IVICA IVANIŠEVIĆ

Objavljeno: 20. jun 2012.
i na sajtu
www.slobodnadalmacija.hr

 

NOVOSADSKE NOVINE:

JEDNA OD RETKIH UMETNOSTI KOJA JE JOŠ UVEK ISKRENA

 

"Moja početna ideja je bila da knjiga bude sažeti vodič kroz najistaknutije stripove i autore u 20. veku, ali je ta ideja nadograđena izuzetnim znanjem i entuzijazmom mojih koautora, ali i drugih strip poslenika širom ovih naših prostora. Knjiga sada očigledno zadovoljava vrlo jake kvalitativne i istorijske odrednice, na primer leksikona, i ja sam srećan što sam sarađivao sa najboljim poznavaocima ove umetnosti."

 

IVANA KUPEK
(iz intervjua sa Živojinom Tamburićem)

Objavljeno: 12. april 2012.

[ tekst u PDF formatu ]

 

STRIPVESTI.COM:

STRIP KAO LEPA STRAST

 

Reč je o izboru stripova i strip stvaralaca sa prostora bivše Jugoslavije u 20. veku, kako stoji na interesantnoj korici. Korici na kojoj kao najavu vidimo kadrove iz stripova Maurovića, Hecla, braće Nejgebauer, Kordeja, Kerca, Lobačeva, Solovjeva i Bednjaneca, dakle sve samih nezaobilaznih aktera u devetoj umetnosti ovog podneblja.

 

VASA PAVKOVIĆ

Objavljeno: 18. januar 2012.
na sajtu
www.stripvesti.com

 

STRIPOTEKA:

STRIPOVI KOJE SMO VOLELI

 

Pristupiti ovakvom sebi postavjenom zadatku je više nego ozbiljna stvar i iscrpljujući višegodišnji poduhvat.

 

ZORAN ĐUKANOVIĆ

Objavljeno: januar 2012.

 

[ uvećana slika ]

 

 

 

 

 

NIN:

GODINA VRHUNCA

 

O izuzetnoj monografiji Stripovi koje smo voleli, trojice autora (Zdravko Zupan, Živojin Tamburić i Zoran Stefanović) u NIN-u smo već pisali (...), naslutivši njen potencijal, i to je neosporno srpski stripski projekat godine (...).

 

SLOBODAN IVKOV

Objavljeno: 5. januar 2012.

 

[ uvećana slika ]

 

KVADRAT:

KNJIGA KOJU ĆETE OBOŽAVATI

 

Izdavačka kuća “Omnibus” iz Beograda ove 2011. godine objavila je veliku, debelu knjižurinu tvrdog A4 formata i sa preko tri stotine stranice. Knjiga se zove “Stripovi koje smo voleli”, a trebao bi je imati svatko tko se, u bilo kojem obliku, zanima za strip.

 

VLADIMIR ŠAGADIN

Objavljeno: decembar 2011.

 

[ tekst u PDF formatu ]

 

STRIP REVIJA:

UMIJEĆE LJUBAVI

 

Ono što je dobro, čak odlično, već je na prvi pogled vidljiv izostanak predrasuda prema najrazličitijim grafičkim stilizacijama, kao i bilo klasično žanrovskim bilo eksperimentalnim pripovjedačkim usmjerenjima.

 

ZORAN ĐUKANOVIĆ

Objavljeno: decembar 2011.

 

[ tekst u PDF formatu ]

 

JUTARNJI LIST:

NAJBOLJE KNJIGE 2011

 

“Stripovi koje smo voleli”, iako objavljeni u Srbiji, zaslužuju pažnju. Debela knjižurina A4 formata u kojoj se može naći vrlo dosljedan izbor stripova i autora koji su obilježili prošlo stoljeće na prostoru bivše Jugoslavije.”

 

VLADO ŠAGADIN

Objavljeno: 25. decembar 2011.
na sajtu
www.jutarnji.hr

 

[ uvećana slika ]

 

POLITIKA:

OD LOBAČEVA DO ZOGRAFA

 

Stvaran u prvoj dekadi 21. veka, ovaj pregled jeste zalog budućnosti stripa na prostoru na kojem on i dalje nepobitno ostaje značajan deo nečega što smo nekada voleli.

 

ZLATIBOR STANKOVIĆ

Objavljeno: 29. oktobar 2011.

 

[ uvećana slika ]

 

 

VREME:

UMEĆE LJUBAVI

 

U odličnoj tehničkoj opremi, na preko trista stranica masivne knjige, u ovom svojevrsnom strip leksikonu sakupljeno je blizu četiri stotine stripova od gotovo dvestotinak crtača i sličnog broja scenarista sa jugoslovenskog prostora koji su stvarali tokom XX veka, ali i u državama nakon velikog raspada”

 

ZORAN ĐUKANOVIĆ

Objavljeno: 13. oktobar 2011.

[ tekst u PDF formatu ]

Objavljeno i na sajtu www.stripvesti.com: 20. oktobar 2011.

 

NOVOSTI:

ONI SU NACRTALI 20. VEK

 

Protekli vek jeste bio vek stripa, kada je strip bio popularan, čtan, masovni medij, dok je danas po mnogo čemu elitistički.

 

MARINA MIRKOVIĆ

Objavljeno: 8. oktobar 2011.

[ uvećana slika ]

 

 

BRITIĆ:

 

Dakle, bez obzira da li ste ljubitelj akcije, obožavalac lepe grafike, umetnički krtičar, ljubitelj humora, zainteresovani za istoriju ili ste samo "opušteni lik" iz Jugoslavije, ovo je knjiga za vas. Kupite je, pročitajte je, uživajte i čuvajte je za vaše buduće "opuštene likove", ali najvažnije za dete u vama samima.

BILJANA BILI KRSTOVIĆ

Britić - britanski srpski magazin
Objavljeno: 16. septembar 2011.

 

NIN:

EKS-REKAPITULACIJA

 

Ovo je jedna čarobna smeša antologije, hrestomatije, leksikona, nostalgije, popisa referentne specijalizovane literature i dragocene istorijske građe koja delo, bar za ovih sedam meseci, izdvaja kao najvažniji stripski projekat u 2011.

 

SLOBODAN IVKOV

Objavljeno: 11. avgust 2011.

[ uvećana slika ]

 

 

 

STRIPVESTI.COM:

 

Doduše, ako kupite ovu knjigu necete dobiti set šogun noževa, već uvid u osvrte stotinjak drugih kritičara, a koji su korišteni u nastanku ovog odličnog prikaza jedne turbulentne strip scene.

 

SAŠA PAPRIĆ

Objavljeno: 10. avgust 2011.

 

RADIO TELEVIZIJA SRBIJE 2:
EMISIJA BEOKULT

 

Predstavljanje knjige "Stripovi koie smo voleli)

Emisija prikazana: 13. jul 2011. (20,30h)

[ uvećana slika ]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PAULGRAVETT.COM:


"Comics Culture in Yugoslavia: World-Class Innovators & Remarkable Visionaries"

 

PAUL GRAVETT

Postavljeno: 10. jul 2011.
(na engleskom jeziku)

 

 

 

 

SA ZADNJE KORICE KNJIGE:

 

Kada na jednom mestu dobijete uredno pobrojane najvažnije autore, izdanja, urednike, teoretičare i kritičare stripa, onda to znači da je pred vama vodič u koji možete imati beskrajno poverenje.

 

MOMČILO RAJIN, istoričar umetnosti, urednik i publicista

 

Stripovi koje smo voleli Živojina Tamburića, Zdravka Zupana i Zorana Stefanovića predstavlja pionirski poduhvat u oblasti istorije i kritike devete umetnosti u Srbiji i Jugoslaviji.

 

VASA PAVKOVIĆ, književnik, urednik i kritičar

 

Stripovi koje smo voleli je knjiga koja će u XXI veku biti podsetnik na jedan od manje apostrofiranih kulturoloških činilaca koji su tokom prethodnog veka oblikovali svest savremenika.

 

SLOBODAN IVKOV, urednik, kritičar i selektor izložbi

 

U ovoj knjizi, smeli i oštroumni priređivači ostvarili su izuzetno postignuće, pročešljavajući hiljade tabli stripova i stripskih kritika, i destilovali opčinjavajuću azbuku crtača i scenarista koji su oblikovali i razvijali ne samo strip svoje domovine već u nekoliko slučajeva i svetski strip.

 

POL GRAVET, pisac, selektor izložbi, istoričar međunarodnog stripa,
direktor Festivala "Comica" u Londonu

Print | Sitemap
© Modesty stripovi