TRAG KREDOM

 

Naziv originala: Trazo de tiza, Miguelanxo Prado

 

Autor: Migelančo Prado

 

Predgovor: Vasa Pavković

Edicija: Svetski tragovi #3

Format: 210x297mm (A4)
Povez: Polutvrdi sa klapnama, šiveno
Broj strana: 104 (kolor)
Godina izdanja: 2012
ISBN: 978-86-87071-10-0

 

Cena papirne knjige: 1900,00 din

Cena PDF knjige: 500,00 din

Kratak sadržaj:

 

Migelančo Prado je uspešni španski grafički umetnik. Ova knjiga, izuzetno nacrtana i sa ručno obojenim svakim panelom, obradjuje slučaj ubistva koji se dešava usred okeana, na ostrvu od krede. Međutim, ovaj grafički roman ima i neke svoje neobičnosti, kao što su Borhesovski vremenski vrtlog kome su izloženi protagonisti, kao i omaž Kortu Maltezeu, slavnom junaku iz serijala Huga Prata.. 

 

Nagrade:

 

"Alph' Art" nagrada za najbolji strani strip na francuskom festivalu u Angulemu 1994, godine.

"Najbolji strani stripovi 2012/2013. godine" ("11. Salon stripa", Beograd).

 

Prve 24 strane knjige:

 

151109_Prado_Trag kredom_ebook_first24.p[...]
Adobe Acrobat document [4.4 MB]
Prado - Trag kredom

Triler i vremenski vrtlog na usamljenom ostrvu od krede, rukom obojeno od strane samog autora.

0008
Tip knjige:
 
DRUGI O KNJIZI

 

STRIPOVI.COM:

TRAG KREDOM

 

“Trag kredom” je najpretenciozniji strip koji sam u životu pročitao, ali Prado i ne pokušava da se dodvori širokim masama, crta i piše onako kako želi, očekujući od svojih čitalaca da razmišljaju. On je autor savršeno svestan svojih mogućnosti, koji sigurnom rukom stvara table stripa koje vizuelno podsećaju na radove velikana slikarstva, Tuluza-Lotreka i Šilea (makar kada je reč o Pradovim likovima), kao i autor koji se dobrano oslanja na književne klasike, Borhesa i Kortazara, ali i neko ko savršeno razume jezik filma; teme slične onima iz “Traga kredom” naći će se kasnije u njegovom animiranom filmu “De Profundis: Zvuk mora”. A sve to on nudi u formi stripa, pa je takav strip – rekoh, pretenciozno, vrlo pretenciozno delo – potpuno izuzetan u svojoj veličini i raskoši. Prado nije samo strip crtač i scenarista, već i režiser i pripovedač, no, zahvaljujući pre svih Mebijusu, te Hugu Pratu (kome je posvetio nešto kao epilog “Traga kredom”), Munjozu i Sampaju, shvatio je da je ipak jezik stripa “najmoćniji i najveličanstveniji od svih koji su mu stajali na raspolaganju”.

 

ANDRIJA MIHAJLOVIĆ

Objavljeno: 26. mart 2013.
na sajtu: http://www.stripovi.com

YELLOW CAB:

TRAG KREDOM

 

Trag kredom (1992) jeste remek-delo savremenog stripa. Pod uticajem Borgesa, Cortazara i Marqueza, i uz prikladni omaž Hugu Prattu, Prado majstorski sklapa priču o šestoro ljudi na udaljenom pustom ostrvu, a izvanredni crtež ima gotovo hipnotičko dejstvo na čitaoca. Slučajni (?) susreti probudiće mnoge potisnute želje i nade, poteći će znoj i krv, sve do završetka u najboljoj tradiciji magičnog realizma. Prado stvara van kalupa, za svoju dušu, ali i za sve one koji žele da uživaju u klasičnim delima evropskog stripa.

 

ĐORĐE BAJIĆ

Objavljeno: oktobar 2012.
u magazinu i na sajtu: http://www.yc.rs

 

IZ KNJIGE:

 

Naoko fantastična priča o ostrvcetu van brodskih puteva i dva došljaka, muškarcu i ženi, pretvoriće se, nizom „uboda“ Pradove mašte, prvo u potmulo jezovitu priču, a docnije i u priču o nasilju. Naracijski mozaik koji je u osnovi linearnog pripovedanja, međutim, videćemo na kraju, prstenasta je fikcija o stalnom kruženju fabule i sudbine.

VASA PAVKOVIĆ, književnik

Trag kredom je strip ostvarenje raskošne slikovnosti i narativnosti utemeljenoj u književnoj.

TOMISLAV ČEGIR, filmski i strip kritičar

Nalik ostrvcu s kućom usred okeana u filmu Solaris Andreja Tarkovskog, kuća na ostrvu sa svetionikom pluta u neizvesnosti uTragu kredom, čudesnom stripu Miguelanxa Prada. Ovu neizvesnost autor majstorski dočarava pomalo magijskim rukopisom, kakav možemo naći u stripskom remek-delu Vatre Lorenza Mattottija. Trag kredom usred okeana je autorski potez Prada, još jednog inovatora u mediju.

ZORAN ĐUKANOVIĆ

Print | Sitemap
© Modesty stripovi