DEVEDESETE

 

Autori: Wostok i Grabowski

 

Predgovor 1: Zoran Đukanović
Predgovor 2: Miroslav Cmuk

Edicija: Novi horizonti #5

Format: 165x235mm (B5)
Povez: Polutvrdi sa klapnama, šiveno
Broj strana: 156 (CB)
Godina izdanja: 2012
ISBN: 978-86-87071-15-5

 

Cena papirne knjige: 1500,00 din

Cena PDF knjige: 400,00 din

Kratak sadržaj:

 

U ovoj knjizi kratkih priča, iz devedesetih godina prošlog veka, autori tragaju za načinom opstanka dok se njihova domovina raspadala moralno i državno. Zagonetnom naracijom i crno-belim slikama snažnog kontrasta, autori su dali različite percepcije sveta oko nih - bajkovite, fantastičke, humoritističke i apsurdne.  

 

Prvih 29 strana knjige:

 

Wostok_Devedesete_Internet_prvih29.pdf
Adobe Acrobat document [3.5 MB]
Wostok i Grabowski - Devedesete

Crno-bele priče, od bajki do horora, tandema Wostok i Grabowski.

0013
Tip knjige:
 
DRUGI O KNJIZI

STRIPVESTI.COM:

KANON STRIPA I NJEGOVI IZAZOVI


 

(...) Ako pogledamo knjigu “Devedesete” autorskog tandema Wostok-Grabowski, i tu ćemo upravo naći da na nivou govora iz pozicije lika deteta postoje „strukturalna narušavanja“ i da postoji “kontaminacija” svim onim oblicima koje mi možemo naći i u zbirci koju je svojevremeno uredio veliki pesnik Vasko Popa. Reč je o knjizi “Od zlata jabuka” gde je on probravši narodne umotvorine pokazao i taj ludistički moment koji naše narodno stvaralaštvo poseduje. Znači, provokacija je imanentni deo ne samo savremenog kulturnog izazova već i kulturne tradicije – pre Vaska Pope to je radio i sam Vuk Karadžić uključujući i čuvenu zbirku “Crven ban” koja se tematski bavi erotikom, no potpuno je svejedno da li je reč o erotici ili o tretiraranju jezika kao takvog ili o tretiranju fantazma kao takvog, reč je uvek o tome da se vodi dijalog s ludizmom, a tu je reč o igračkoj komponenti u kojoj se mi usuđujemo uvek, ma u kom istorijskom i kulturnom trenutku da taj kanon koji nam u tom lokalnom trenutku izgleda stabino, da počnemo sa njim da se igramo, a igra je uvek, bilo da je reč o dečjoj ili da je reč o kreativnoj igri uvek takva da ona prosto mora da bude toliko razigrana, i da mora da bude toliko “drska” da u jednom trenutku može da izgleda kao da potpuno ignoriše kanon. (...)

 

ZORAN ĐUKANOVIĆ, predavanje o knjizi "Devedesete" Wostoka i Grabovskog,
objavljeno: 13. jul 2014. 
www.stripvesti.com/

 

RTS1:

DEVEDESETE: MONOHROMATSKI SAN

mart 2013. / RTS1

 

KVARTAL:

KRUGOVI NA VODI

 

Potreba autora da naprave otklon od stvarnosti, uspešno je sprovedena u pričama sa drugim temama, tako da je ovo verovatno još jedna varijanta iste težnje. Neke dodatne motive koji sigurno postoje, teško je definisati, ali neka nam ilustracije radi posluži i ova rečenica samih autora: "Nemojte u ovoj priči tražiti smisao, jer ako ga i ima, ni autori ga nisu svesni."

 

ŽIVOJIN TAMBURIĆ

objavljeno: proleće-leto 2013.


KVARTAL:

IZA NALIČJA JEDNOG SLOMA

 

Devedesete na 150 strana donose deo onoga što je tada mladi tandem Vostok/Grabovski napisao/nacrtao u par godina intenzivne saradnje. Znatićeljne čitaoce ovog albuma svakako će ponajpre intrigirati stepen pozitivne destrukcije ustaljenih šablona u stripovima. Čini se da autorima ništa nije sveto, nijedna velika ideja ili tradicija...

 

ILIJA BAKIĆ

objavljeno: proleće-leto 2013.

 

VREME:

ARHIPELAG WOSTOK

 

Wostok je Frenk Zapa našeg stripa. Njegov opus sagrađen je na opozitnim polovima, kao što je Zapin sagrađen između rokenrola, avangarde i klasične muzike. Strast, žestina i nesicrpna energija koje su uneli u svoje delo, nimalo se ne obazirući na apartnost vlastitog dela u očima osrednjaka, bez presedana je u oba medija, muzici i stripu.

 

ZORAN ĐUKANOVIĆ

Objavljeno: 21. mart 2013.

 

POLITIKA:

ŽIVIMO U DOLINI SUZA


 

Vostok (1963) živi u Vršcu i važi za jednog od najvažnijih predstavnika andergraund stripa, zastupljen u knjigama, magazinima i antologijama objavljenim širom Evrope, SAD i u Kanadi. Izdaje fanzin „Krpelj”, bavi se muzikom i niskobudžetnim filmom („Užas u Bolivudu”, „Masakr na vršačkom bregu” i sl). Izdavačka kuća „Omnibus” je, u lepo opremljenom izdanju, objavila ovaj kultni naslov andergraund scene od pre deceniju i po.

 

intervju sa Wostokom, 7. februar 2013.
štampano i online izdanje:
www.politika.rs/rubrike/Kultura/Zivimo-u-dolini-suza.lt.html

 

IZ KNJIGE:

 

Grotesknih i crnomanjastih humoreski u zbirci prica „Devedesete“ ne manjka, dobije se dojam da su price nastale iz gorkoslatkih košmara ili stvorene u dogovoru s uvrnutom bracom Coen koji bi iz svake njihove price mogli snimiti makar kratkometražni film. Wostok - Grabovski ne kriju filmske reference, na ocit i naocit nacin poigravaju se žanrovima – udio znanstveno-fantasticne, fantasticne i socijalne književnosti lako je prepoznatljiv, nagovara na ponovno citanje i traženje novih referenci, dok je galerija likova šarena.

 

MIROSLAV CMUK, strip kritičar

 

Kao veoma samosvojna pojava na našoj sceni, Wostok je uticao na veliki broj kreativaca, ne samo u oblasti stripa, koj isu bili off u odnosu na oficijelno, salonsko stvaralaštvo. On je pokrenuo mnoge - učinio je da ljudi pokušaju i sami da se bave stripom, da se priključe zbivanjima, umesto da stoje i posmatraju u publici.

 

ALEKSANDAR ZOGRAF, strip autor

 

Čitav Wostokov opus zasniva se na improvizacijama na tri tematska područja, od kojih je dva stvarao zajedno sa Grabowskim: na temu dečje poetske metafizike (Popošak i cveće), na temu melanholije, kao i treći tematski krug - persiflaže stripskih junaka i junaka našeg mentalnog pejsaža ogrezlog u natpolitizaciju u kojoj život i kultura gube na vrednosti a, istovremeno ili baš zbog toga, sve postaje "nedodirljiva svetinja".

 

ZORAN ĐUKANOVIĆ

Print Print | Sitemap
© Modesty stripovi