DEVEDESETE

 

Autori: Wostok i Grabowski

 

Predgovor 1: Zoran Đukanović
Predgovor 2: Miroslav Cmuk

Edicija: Novi horizonti #5

Format: 165x235mm (B5)
Povez: Polutvrdi sa klapnama, šiveno
Broj strana: 156 (CB)
Godina izdanja: 2012
ISBN: 978-86-87071-15-5

 

Cena papirne knjige: 1500,00 din

Cena PDF knjige: 400,00 din

Kratak sadržaj:

 

U ovoj knjizi kratkih priča, iz devedesetih godina prošlog veka, autori tragaju za načinom opstanka dok se njihova domovina raspadala moralno i državno. Zagonetnom naracijom i crno-belim slikama snažnog kontrasta, autori su dali različite percepcije sveta oko nih - bajkovite, fantastičke, humoritističke i apsurdne.  

 

Prvih 29 strana knjige:

 

Wostok_Devedesete_Internet_prvih29.pdf
Adobe Acrobat document [3.5 MB]
Wostok i Grabowski - Devedesete

Crno-bele priče, od bajki do horora, tandema Wostok i Grabowski.

0013
Tip knjige:
 
DRUGI O KNJIZI

POKAZIVAC.COM:

CRNO NA BELO

 

...

„Devedesete“ sadrži dvadeset stripova različite dužine, svi rađeni u kratkom periodu između 1993. i 1997. godine. Poveće, znam, a pogotovo je poveće za nekoga ko nije konzument andergraunda. Tako da, ako vam ne odgovara crtež koji dolazi nakon dva uvodnika Zorana Đukanovića i Miroslava Cmuka, možda biste valjali preskočiti ovaj strip. No bila bi šteta, jer „Devedesete“ su, bez igre rečima, prava jedna vremenska kapsula.

...

 

IVAN VELJKOVIĆ, 11 februar 2018.

ceo tekst

STRIPVESTI.COM:

KANON STRIPA I NJEGOVI IZAZOVI


 

(...) Ako pogledamo knjigu “Devedesete” autorskog tandema Wostok-Grabowski, i tu ćemo upravo naći da na nivou govora iz pozicije lika deteta postoje „strukturalna narušavanja“ i da postoji “kontaminacija” svim onim oblicima koje mi možemo naći i u zbirci koju je svojevremeno uredio veliki pesnik Vasko Popa. Reč je o knjizi “Od zlata jabuka” gde je on probravši narodne umotvorine pokazao i taj ludistički moment koji naše narodno stvaralaštvo poseduje. Znači, provokacija je imanentni deo ne samo savremenog kulturnog izazova već i kulturne tradicije – pre Vaska Pope to je radio i sam Vuk Karadžić uključujući i čuvenu zbirku “Crven ban” koja se tematski bavi erotikom, no potpuno je svejedno da li je reč o erotici ili o tretiraranju jezika kao takvog ili o tretiranju fantazma kao takvog, reč je uvek o tome da se vodi dijalog s ludizmom, a tu je reč o igračkoj komponenti u kojoj se mi usuđujemo uvek, ma u kom istorijskom i kulturnom trenutku da taj kanon koji nam u tom lokalnom trenutku izgleda stabino, da počnemo sa njim da se igramo, a igra je uvek, bilo da je reč o dečjoj ili da je reč o kreativnoj igri uvek takva da ona prosto mora da bude toliko razigrana, i da mora da bude toliko “drska” da u jednom trenutku može da izgleda kao da potpuno ignoriše kanon. (...)

 

ZORAN ĐUKANOVIĆ, predavanje o knjizi "Devedesete" Wostoka i Grabovskog,
objavljeno: 13. jul 2014. 
www.stripvesti.com/

 

RTS1:

DEVEDESETE: MONOHROMATSKI SAN

mart 2013. / RTS1

 

KVARTAL:

KRUGOVI NA VODI

 

Potreba autora da naprave otklon od stvarnosti, uspešno je sprovedena u pričama sa drugim temama, tako da je ovo verovatno još jedna varijanta iste težnje. Neke dodatne motive koji sigurno postoje, teško je definisati, ali neka nam ilustracije radi posluži i ova rečenica samih autora: "Nemojte u ovoj priči tražiti smisao, jer ako ga i ima, ni autori ga nisu svesni."

 

ŽIVOJIN TAMBURIĆ

objavljeno: proleće-leto 2013.


KVARTAL:

IZA NALIČJA JEDNOG SLOMA

 

Devedesete na 150 strana donose deo onoga što je tada mladi tandem Vostok/Grabovski napisao/nacrtao u par godina intenzivne saradnje. Znatićeljne čitaoce ovog albuma svakako će ponajpre intrigirati stepen pozitivne destrukcije ustaljenih šablona u stripovima. Čini se da autorima ništa nije sveto, nijedna velika ideja ili tradicija...

 

ILIJA BAKIĆ

objavljeno: proleće-leto 2013.

 

VREME:

ARHIPELAG WOSTOK

 

Wostok je Frenk Zapa našeg stripa. Njegov opus sagrađen je na opozitnim polovima, kao što je Zapin sagrađen između rokenrola, avangarde i klasične muzike. Strast, žestina i nesicrpna energija koje su uneli u svoje delo, nimalo se ne obazirući na apartnost vlastitog dela u očima osrednjaka, bez presedana je u oba medija, muzici i stripu.

 

ZORAN ĐUKANOVIĆ

Objavljeno: 21. mart 2013.

 

POLITIKA:

ŽIVIMO U DOLINI SUZA


 

Vostok (1963) živi u Vršcu i važi za jednog od najvažnijih predstavnika andergraund stripa, zastupljen u knjigama, magazinima i antologijama objavljenim širom Evrope, SAD i u Kanadi. Izdaje fanzin „Krpelj”, bavi se muzikom i niskobudžetnim filmom („Užas u Bolivudu”, „Masakr na vršačkom bregu” i sl). Izdavačka kuća „Omnibus” je, u lepo opremljenom izdanju, objavila ovaj kultni naslov andergraund scene od pre deceniju i po.

 

intervju sa Wostokom, 7. februar 2013.
štampano i online izdanje:
www.politika.rs/rubrike/Kultura/Zivimo-u-dolini-suza.lt.html

 

IZ KNJIGE:

 

Grotesknih i crnomanjastih humoreski u zbirci prica „Devedesete“ ne manjka, dobije se dojam da su price nastale iz gorkoslatkih košmara ili stvorene u dogovoru s uvrnutom bracom Coen koji bi iz svake njihove price mogli snimiti makar kratkometražni film. Wostok - Grabovski ne kriju filmske reference, na ocit i naocit nacin poigravaju se žanrovima – udio znanstveno-fantasticne, fantasticne i socijalne književnosti lako je prepoznatljiv, nagovara na ponovno citanje i traženje novih referenci, dok je galerija likova šarena.

 

MIROSLAV CMUK, strip kritičar

 

Kao veoma samosvojna pojava na našoj sceni, Wostok je uticao na veliki broj kreativaca, ne samo u oblasti stripa, koj isu bili off u odnosu na oficijelno, salonsko stvaralaštvo. On je pokrenuo mnoge - učinio je da ljudi pokušaju i sami da se bave stripom, da se priključe zbivanjima, umesto da stoje i posmatraju u publici.

 

ALEKSANDAR ZOGRAF, strip autor

 

Čitav Wostokov opus zasniva se na improvizacijama na tri tematska područja, od kojih je dva stvarao zajedno sa Grabowskim: na temu dečje poetske metafizike (Popošak i cveće), na temu melanholije, kao i treći tematski krug - persiflaže stripskih junaka i junaka našeg mentalnog pejsaža ogrezlog u natpolitizaciju u kojoj život i kultura gube na vrednosti a, istovremeno ili baš zbog toga, sve postaje "nedodirljiva svetinja".

 

ZORAN ĐUKANOVIĆ

Print | Sitemap
© Modesty stripovi