ARDALEN

 

Naslov originala: Miguelanxo Prado, Ardalèn

 

Autor: Migelančo Prado

 

Prevod: Vuk Šećerović

Predgovor: Zoran Penevski

Edicija: Svetski tragovi #12

Format: 200x270mm
Povez: Tvrdi, šiveno
Broj strana: 261
Godina izdanja: 2018
ISBN: 978-86-80306-11-7

Cena papirne knjige: 2400,00 din

Cena PDF knjige: 600,00 din

 

Kratak sadržaj:

 

Sabela dolazi u malo planinsko selo da sazna više o svome dedi. Starac Fidel bi možda mogao da pomogne, ali su njegove uspomene nepouzdane oko onoga što je zapamtio i sećanja drugih koja mu donosi Ardalen, topli vetar koji duva sa okeana.

 

Prado preispituje "magičnim realizmom" šta su sećanja za nas i koliko nas određuju u sadašnjosti kao i u budućnosti, a sve je obojeno maglovitim akvarelom i pastelom.

 

Prvih 30 strana knjige:

181012_Prado_Ardalen_EBOOK_first 30 page[...]
Adobe Acrobat document [16.7 MB]
Miguelančo Prado - ARDALEN

U ovoj višestruko nagrađivanoj knjizi, Prado ispituje značaj prošlosti i uspomena.

Tip knjige:

DRUGI O KNJIZI

DNEVNIK.RS:

АРДАЛЕН: Кад китови из шуме еукалиптуса пливају кроз ваздух

 

Прадова је прича једна од оних великих, озбиљних и свевремених. То што је исписана и исцртана у форми стрипа не одузима јој ништа од квалитета. Прадо је светлосним годинама удаљен од овешталих, корпорацијских стрип шаблона и суверено представља стрип као медиј безграничних потенцијала. Његово приповедање уверљиво је како у сценама у којима је све јасно и очигледно тако и у онима које делимично откривају тајне или наговештавају њихова постојања. 

 

Ilija Bakić, 11. avgust 2019.

ceo tekst

STIP BLOG:

Pregled stripovske 2018. godine u Srbiji

 

Ova godina je, što se stripa tiče, bila plodna. Bilo je puno izdanja, i teško je odabrati ona najbolja. Ipak, ako moram da se odlučim za tri, neka to bude klasik “Modesti Blejz” u sjajnom izdanju “Darkwood-a”, magijski “Ardalen” Migelanča Prada u izdanju “Modesty stripova” i “Komika” i domaći dragulj “Crne Besmislice” DeLazara i Bama u izdanju “Forme B” i “Makonda”....

 

Marko Stojanović, decembar 2018.

VEČERNJE NOVOSTI:

"Modesti" i "Komiko" objavili srpsko izdanje "Ardalena" u luksuznoj opremi

 

...  "Ardalen se lako pretapa u priču o potrazi za identitetom, o traganju za smislom, kao i u emotivnu razgranatu sagu koja će završiti ubistvom. ...

 

Marina Mirković, 28. decembar 2018.

DANAS:

Zavedeni vetrom

 

...  Kad svesna jedinka u okeanu postojanja krene u potragu za svojom prošlošću, za svojim precima, za svojim ishodištem, ona nužno mora da se osloni na sećanja drugih i činjenice rasute po matici vremena. Međutim, dok Sabela traži fakte koje bi otkrili tok života njenog dede, starac Fidel – na koga su je meštani uputili – opčinjen je izmaštanim sećanjima drugih ljudi. Fluid koji spaja dve lutalice ovde je ardalen, vetar imaginacije. On starcu Fidelu donosi i pesmu kitova, i slike tuđih tragedija.

...

 

Zoran Penevski, 6. novembar 2018.

ceo tekst

IZ PREDGOVORA KNJIGE:

 

... Pošto svet možemo da zamislimo isključivo naknadno, nakon što se on ostvari i formira u našoj svesti, uz nesprestano podsećanje na njega, to znači da nam taj proces omogućava da dođemo do zaključka da postojimo. Sećam se, dakle postojim, to je Pradovo kartezijanstvo, i time je krug zatvoren.

...

 

Zoran Penevski, književnik, scenarista i kritičar

Print Print | Sitemap
© Modesty stripovi