ARDALEN

 

Naslov originala: Miguelanxo Prado, Ardalèn

 

Autor: Migelančo Prado

 

Prevod: Vuk Šećerović

Predgovor: Zoran Penevski

Edicija: Svetski tragovi #12

Format: 200x270mm
Povez: Tvrdi, šiveno
Broj strana: 261
Godina izdanja: 2018
ISBN: 978-86-80306-11-7

Cena papirne knjige: 2400,00 din

Cena PDF knjige: 600,00 din

 

Kratak sadržaj:

 

Sabela dolazi u malo planinsko selo da sazna više o svome dedi. Starac Fidel bi možda mogao da pomogne, ali su njegove uspomene nepouzdane oko onoga što je zapamtio i sećanja drugih koja mu donosi Ardalen, topli vetar koji duva sa okeana.

 

Prado preispituje "magičnim realizmom" šta su sećanja za nas i koliko nas određuju u sadašnjosti kao i u budućnosti, a sve je obojeno maglovitim akvarelom i pastelom.

 

Prvih 30 strana knjige:

181012_Prado_Ardalen_EBOOK_first 30 page[...]
Adobe Acrobat document [16.7 MB]
Miguelančo Prado - ARDALEN

U ovoj višestruko nagrađivanoj knjizi, Prado ispituje značaj prošlosti i uspomena.

Tip knjige:

DRUGI O KNJIZI

STRIPBLOG.IN.RS:

Vetar koji nosi uspomene, koje mi ne poznajemo...

 
“Ardalen” je kao brod koji plovi, on na svojim uzburkanim talasima nosi čitaoca, zajedno sa likovima kroz ovu baladu o usoljenom životu nemirnih psiha. 
 
STRIPBLOG, novembar 2021.

KULTURNI.DODATAK@POLITIKA.RS:

Magične knjige

 
... Највеће домете Мигеланчо Прадо ипак је остварио у својим књигама контемплативне природе, где је повезао европску стрипску традицију с јужноамеричком литературом писаца као што су Маркес или Борхес...
 
 
Živojin Tamburić. 29. februar 2020.

#PREPORUKA:

 

Ardalen bi se najpreciznije mogao svrstati u magični realizam. Radnja je duboko utemeljena u stvarnosti, ali je u njoj dovoljno toga nadnaravnog i neobjašnjivog a opet posve prirodnog.

Radnja je krajnje jednostavna. Devojka Sabela u kriznom periodu života odlazi u rodno mesto svoga dede, kojeg nikada nije upoznala, pokušavajući da kroz razgovore s meštanima rekostruiše njegov život. Malograđanska zloba će je uputiti na čoveka po imenu Fidel, koji bi joj, navodno, mogao pomoći. Međutim, čitalac veoma brzo uviđa da on nije prava osoba. Fidel u dramu unosi magiju jer živi u izmaštanom mehuru demencije, mašte i tuđih sećanja.

Mada se na polovini ovog grafičkog romana učini da Sabela neće nikamo dospeti sa istragom i da je svrha priče zapravo razotkrivanje i disekcija male sredine, sve se na neki čudan način izvanredno poveže.

Ardalen je grafički roman u kojem kitovi plove nebom, stari radio aparati oglašavaju zvuke mora, a mašta nadjačava sumornu stvarnost. A za sve to je velikim delom zasužan i maestralni Pradov crtež. Čitav strip je više oslikan nego nacrtan, a svaka fizionomija govori više od reči. Usto su umetnuti i isečci iz naučnih studija, pesme, novinski intervjui, sudski izveštaji... koji će priči dati još jednu, stvarniju dimenziju. Retko je magični realizam ovako uverljivo stvaran.

 

Željko Obrenović, pisac i scenarista

DNEVNIK.RS:

АРДАЛЕН: Кад китови из шуме еукалиптуса пливају кроз ваздух

 

Прадова је прича једна од оних великих, озбиљних и свевремених. То што је исписана и исцртана у форми стрипа не одузима јој ништа од квалитета. Прадо је светлосним годинама удаљен од овешталих, корпорацијских стрип шаблона и суверено представља стрип као медиј безграничних потенцијала. Његово приповедање уверљиво је како у сценама у којима је све јасно и очигледно тако и у онима које делимично откривају тајне или наговештавају њихова постојања. 

 

Ilija Bakić, 11. avgust 2019.

ceo tekst

STIP BLOG:

Pregled stripovske 2018. godine u Srbiji

 

Ova godina je, što se stripa tiče, bila plodna. Bilo je puno izdanja, i teško je odabrati ona najbolja. Ipak, ako moram da se odlučim za tri, neka to bude klasik “Modesti Blejz” u sjajnom izdanju “Darkwood-a”, magijski “Ardalen” Migelanča Prada u izdanju “Modesty stripova” i “Komika” i domaći dragulj “Crne Besmislice” DeLazara i Bama u izdanju “Forme B” i “Makonda”....

 

Marko Stojanović, decembar 2018.

VEČERNJE NOVOSTI:

"Modesti" i "Komiko" objavili srpsko izdanje "Ardalena" u luksuznoj opremi

 

...  "Ardalen se lako pretapa u priču o potrazi za identitetom, o traganju za smislom, kao i u emotivnu razgranatu sagu koja će završiti ubistvom. ...

 

Marina Mirković, 28. decembar 2018.

DANAS:

Zavedeni vetrom

 

...  Kad svesna jedinka u okeanu postojanja krene u potragu za svojom prošlošću, za svojim precima, za svojim ishodištem, ona nužno mora da se osloni na sećanja drugih i činjenice rasute po matici vremena. Međutim, dok Sabela traži fakte koje bi otkrili tok života njenog dede, starac Fidel – na koga su je meštani uputili – opčinjen je izmaštanim sećanjima drugih ljudi. Fluid koji spaja dve lutalice ovde je ardalen, vetar imaginacije. On starcu Fidelu donosi i pesmu kitova, i slike tuđih tragedija.

...

 

Zoran Penevski, 6. novembar 2018.

ceo tekst

IZ PREDGOVORA KNJIGE:

 

... Pošto svet možemo da zamislimo isključivo naknadno, nakon što se on ostvari i formira u našoj svesti, uz nesprestano podsećanje na njega, to znači da nam taj proces omogućava da dođemo do zaključka da postojimo. Sećam se, dakle postojim, to je Pradovo kartezijanstvo, i time je krug zatvoren.

...

 

Zoran Penevski, književnik, scenarista i kritičar

Print | Sitemap
© Modesty stripovi