NOVA VREMENA

 

Autor: Tomaž Lavrič

 

Predgovor: Zoran Penevski

Edicija: Novi horizonti #1

Format: 210x297mm (A4)
Povez: Polutvrdi sa klapnama, šiveno
Broj strana: 80 (CB)
Godina izdanja: 2011
ISBN: 978-86-87071-04-5

 

Cena papirne knjige: 1100,00 din

Cena PDF knjige: 300,00 din

Kratak sadržaj:

 

Kratke priče iz urbane sredine u Sloveniji, na putu tranzicije od socijalizma prema kapitalizmu, demonstriraju Lavričevo crtačko umeće, kao i sposobnost promatranja života koji ga okružuje. U pričama ima nasilja, bola, tuge i samilosti, ali se pre svega oseća nostalgija za prošlim vremenima.    

 

Prvih 28 strana knjige:

 

Lavric_NV_Int_prvih28.pdf
Adobe Acrobat document [3.3 MB]
Tomaž Lavrič - Nova vremena

Urbane priče iz zemlje u tranziciji od socijalizmu prema kapitalizmu.

0017
Tip knjige:
 
DRUGI O KNJIZI

POKAZIVAC.COM:

Tempora et sui mores

 

(...) U svom albumu „Nova vremena“, Lavrič bez pardona govori o ružnim elementima društva novonastale republike Slovenije u najturbulentnije doba za bilo kog eks-Jugoslovena.

(...) Lavrič nije jedini autor koji je otvoreno govorio o crnjem elementu slovenačkog društva, niti će biti poslednji. Njega izdvaja od drugih autora njegov svetonazor, njegovo osmatračko oko. Naime, nema mnogo okolišanja u njegovim pričama. Sve je na mestu, i sve je otvoreno i izloženo Bogu (ako ga ima) na istinu.

 

Ivan Veljković, 30. oktobar 2016.

ceo tekst

 

 

STRIP PRESSING #13:

NOVI LJUDI ZA NOVO DOBA

 

„Nova vremena“ nisu nostalgičan pogled unatrag, naprotiv. Oni su samo svedočanstvo o stanju u kojem se čak i ta najnaprednija od svih ex-Yu republika našla ne tako davno, o mračnim ćoškovima koji vrebaju svuda, na ulicama i u ljudskim dušama. Uprkos i najjačoj gradskoj rasveti.

 

PAVLE ZELIĆ

Objavljeno: februar 2013.

 

 

 

 

STRIPOVI.COM:

NOVO JE STARO, STARO JE NOVO.

 

O – Oficir, nekad ugledna, danas neugledna osoba. Osveta, vraćanje duga; „servira se hladna“ (Tarantino); Lavričeva verzija „Osvetnika“ ostavlja bez daha, nagovara na konzumiranje tekućih opijata. Opijat, kratkoročno sredstvo ugode; grubi bijeg od grubosti; izaziva zavisnost. Omnibus, izdavač „Novih vremena“; javno dobro namijenjeno svima.

 

MIROSLAV CMUK

Objavljeno: 30. avgust 2012.

www.stripovi.com ]

 

KVADRAT:

ČEMU BISMO SE SMIJALI DA NEMA TRAGEDIJA

 

Tragedija junačke ideje socijalizma – kojoj su “Nova vremena” Tomaža Lavriča svojevrstan nekrolog - bila je u tome što je idealistički postulat “zajedničkoga vlasništva” posve ljudski shvaćen kao “tuđa briga”. Svačije je ničije, dakle moje, dokle god nitko ne gleda, a netko treći plaća račune.

 

DARKO MACAN

Objavljeno: decembar 2011.

tekst u PDF formatu ]

 

IZ PREDGOVORA:

 

Junaci su se transformisali (postali su zli, surovi, uvučeni u dileme koje su veće od njihovih nedosanjanih života, prinuđeni da se bore za pristojnu egzistenciju), ali ključ Lavričeve poetike krije se u samom vremenskom hodu. Poput neke vrste egzistencijalnog make-overa, mi sagledavamo likove pre i posle, vidimo ih najpre u vreme jedne vrste uhodane žabokrečine, a potom u vreme apokalipse-nakon-apokalipse.

 

ZORAN PENEVSKI, scenarista i teoretičar stripa

Print | Sitemap
© Modesty stripovi