ETEL I ERNEST

 

Naziv originala: Ethel and Ernest, Raymond Briggs

 

Autor: Rejmond Brigs

 

Predgovor: Živojin Tamburić

Edicija: Svetski tragovi #6

Format: 165x235mm (B5)
Povez: Polutvrdi sa klapnama, šiveno
Broj strana: 116 (kolor)
Godina izdanja: 2013
ISBN: 978-86-87071-16-2

 

Cena papirne knjige: 1400,00 din

Cena PDF knjige: 400,00 din

Kratak sadržaj:

 

Rejmond Brigs je poznati ilustrator knjiga za decu u Engleskoj i ova knjiga je urađena njegovim prepoznatljivim stilom sa grotesknim ljudima, upotrebom toplih boja i bezazlenim humorom. Međutim, tema ove knjige ima i svoju ozbiljnu stranu jer prikazuje život njegovih roditelja od kasnih tridesetih do ranih sedamdesetih godina prošlog veka i time daje veran, sa simpatijama prikazan, život radničke klase u Engleskoj. Knjiga je dobila nagradu za najbolje ilustrovanu knjigu u Velikoj Britaniji 1999. godine.

 

Nagrade:

 

Najbolje ilustrovana knjiga u Velikoj Britaniji 1999, godine.

 

Prvih 25 strana knjige:

 

Brigs_EE_Int_prvih25.pdf
Adobe Acrobat document [2.3 MB]
Rejmond Brigs - Etel i Ernest

Drama/humor o odrastanju u radničkoj porodici od 30-ih do 70-ih godina 20. veka.

0005
Tip knjige:
 
DRUGI O KNJIZI

 

DNEVNIK:

KADA SE RAZNOSAČ MLEKA UDVARA KUĆNOJ POMOĆNICI

 


 

Brigs insistira na svakodnevici, na faktografskom, na procesu saznavanja a ne na zaključcima, na fundamentalnim mudrostima i emocijama. Njegov je crtež prividno jednostavan, kadriranje nenametljivo i fleksibilno (da bi uklopilo dijaloge supružnika). Boje su čiste i odražavaju suštinu junaka čija lica krase detinji izrazi i velike tačke očiju. Ovaj netipični strip trijumf je običnog, malog života koji ima uspone i padove, radosti i tuge, planove i razočarenja ali koji je, iznad svega, vredelo živeti.

 

ILIJA BAKIĆ20. mart 2014.

www.dnevnik.rs

 

POLITIKA:

OBIČAN ŽIVOT, U KUĆI I KROZ PROZOR

 

Knjiga osvetljava (ove) društvene različitosti najčešće na jedan dobroćudan, zabavan, pa čak i šaljivi način. Tako Ernest jednom čita iz novina da porodici treba šestfunti nedeljno da bi bila iznad linije siromaštva, a Etel pita: "Šta je to linija siromaštva?" "Nemam pojma", kaže Ernest, "samo bih voleo da imam šest funti nedeljno."

 

ŽIVOJIN TAMBURIĆ,

9. novembar 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

IZ KNJIGE:

 

Ako želite da upoznate stvarni život jedne engleske porodice iz radničke klase tokom nekoliko dekada, prikazan detaljno i bez ulepšavanja, ali sa humorom i naklonošću, pročitajte ovu knjigu.

ŽIVOJIN TAMBURIĆ

Brigsovo očaravajuće delo, urađeno s ljubavlju... Bestseler, sasvim sigurno.

Independent

Etel i Ernest pretresa istoriju birajući detalje duštvenog života sa sigurnošću koja se ne viđa često u savremenoj književnosti.

BLAKE MORRISON, Daily Telegraph

Brigsova tehnika je varljivo jednostavna, a ipak izrazito dirljiva. Ova knjiga je značajno ostvarenje, istovremeno jednostavna i složena, emotivna i nepristrasna.

STEVE BELL, Guardian

Verovatno Brigsovo remek-delo.

Daily Mirror

Print | Sitemap
© Modesty stripovi