Učešće:

63. Medjunarodni beogradski sajam knjiga, 21.-28. oktobar 2018.

 

Milan Anđelković na našem štandu, u prizemlju glavne hale sajma, tokom sajma knjiga u Beogradu. 

Promocija:

Nova izdanja Modesty stripovi, Beograd, 29. septembar 2018.

 

Naš urednik Živojin Tamburić sa gostima (Marko Stojanović, Zoran Đukanović, Zoran Penevski) na tribini o novim izdanjima "Modesty stripovi" (16. Međunarodni salon stripa, Beograd, septembar 2018.)

Učešće:

BERZA STRIPA, SKC, Beograd, 23. decembar 2017.

 

Milan Anđelković, Igor Marković (System Comics) i Živojin Tamburić na našem štandu, u velikoj sali SKC-a, tokom berze stripa u Beogradu. 

 

Učešće:

62. Medjunarodni beogradski sajam knjiga, 22.-29. oktobar 2017.

 

Milan Anđelković na našem štandu, u prizemlju glavne hale sajma, tokom sajma knjiga u Beogradu. 

Učešće:

15. SALON STRIPA, SKC, BEOGRAD, 28.09. - 01.10.2017.

 

Na "15. Salonu stripa" predstavili smo naše knjige i dodelili nagradu za strip Devojčica i mesečina. Bilo je to prilika i za druženje - na slici su naš saradnik Milan Anđelković i stripski autor Željko Pahek.

Intervju:

Obrenović na TV-u, novembar 2016. i februar 2017.

 

Scenarista i pisac Željko Obrenović, autor naše grafičke knjige Karton siti, izašle 2016, godine i knjige Kameno jezero, izašle početkom 2017, godine, bio je gost na TV Valjevo Plus u novembru 2016. godine, kao i na TV Valjevo Promenada u februaru 2017. godine. 

TV Valjevo Plus

TV Valjevo Promenada

 

Učešće:

61. medjunarodni beogradski sajam knjiga, 23.-30. oktobar 2016.

 

Jugoslav Gorunović na našem štandu, u prizemlju glavne hale sajma, tokom Sajma knjiga u Beogradu. 

 

 

Intervju:

Karton siti na TV Valjevo Plus, 14. oktobar 2016.

 

Scenarista Željko Obrenović i crtač Željko Vitorović, jedni od autora knjige Karton siti bili su gosti na TV Valjevo Plus.

YouTube

 

Promocija:

Karton siti u kući Đure Jakšića, Beograd, 10.10.2016.

 

U Kući Đure Jakšića, na strip večeri, predstavljena je naša knjiga Karton siti sa radovima domaćih autora. Na promociji su bili scenarista Željko Obrenović i crtač Željko Vitorović, a domaćin je bila Mirjana Marinšek Nikolić. Vest je objavljena u "Politici" od 11. oktobra 2016, godine. 

 

Promocija:

Karton siti u Tehničkoj školi, Valjevo, 04.10.2016.

 

U Tehničkoj školi u Valjevu održana je promicija naše knjige Karton siti sa radovima domaćih autora. Na promociji su bili  scenarista Željko Obrenović i crtač Željko Vitorović.

 

Druženje:

14. SALON STRIPA, SKC, BEOGRAD, 29.09. - 02.10.2016.

 

Na "14. Salonu stripa" glavni gosti festivala, sa retrospektivnom izložbom, bili su Meri i Brajan Talbot (Mary & Brayan Talbot). Pomogli smo da se oni osećaju prijatno u Beogradu, a oni su za uzvrat potpisivali čitaocima naše knjige Priča o jednom lošem pacovu i Ćerke. 

Ovde ih vidimo u kafani "?" preko puta "Saborne crkve", gde su imali priliku da im sudbina bude pročitana iz šoljice sa kafom. Naravno, Brajan je video više slika u talogu kafe od profesionalne gatare.  

Meri i Brajan su dali i više intervjua od kojih izdvajamo one za Novosti i Danas  

Promocija:

14. SALON STRIPA, SKC, BEOGRAD, 29.09. - 02.10.2016.

 

Na "14. Salonu stripa" predstavili smo naše nove knjige: Život je dobar ako ne odustaješ i Karton siti. Težište razgovora sa gostima bilo je na knjizi domaćih autora, Karton siti, sa predstavnicima kritike i nekima od autora knjige - scenaristom Željkom Obrenovićem, crtačem Željkom Vitorovićem i koloristom Filipom Stankovićem. 

Intervju:

14. SALON STRIPA, SKC, BEOGRAD, 29.09. - 02.10.2016.

 

Na "14. Salonu stripa" pomogli smo u predstavljanju i intervjuu sa glavnim gostima festivala, Meri i Brajanom Talbotom (Mary & Bryan Talbot). Posetioci su mogli da čuju o radu Brajana Talbota od preko 40 godina, o njegovoj saradnji sa suprugom, kao i o njenom uticaju na zajedničke stripove. Takodje, Meri I Brajan su odgovorili na više pitanja u vezi sa njihovim grafičkim romanima koji su objavljeni u Srbiji: Priča o jednom lošem pacovu, Ćerke (obe izdate od "Modesty stripovi") i četiri knjige iz serijala Grendvil (izdavač "Darkwood").  

Tribina:

14. SALON STRIPA, SKC, BEOGRAD, 29.09. - 02.10.2016.

 

Na "14. Salonu stripa" održali smo tribinu "MODESTY STRIPOVI I MODESTY COMICS U KONTEKSTU DOMAĆEG STRIPSKOG IZDAVAŠTVA". Tu smo razgovarali sa našim gostima i publikom o dosadašnje 22 knjige "Modesty stripovi" u papirnom obliku na sprkom jeziku i 26 knjiga "Modesty Comics" u elektronskom obliku na engleskom jeziku. Diskusija je takodje bila o budućnosti elektronskog i papirnog izdavaštva, kao i o šanasam naših autora da se probiju na svetskoj stripskoj sceni. 

Intervju:

RADIO MAESTRAL: Intervju sa Željkom Obrenovićem, 22. avgust 2016.

 

Radio "Maestral" iz Pule, Hrvatska, priredio je intervju sa scenaristom Karton sitija, Željkom Obrenovićem, u okviru emisije "Rukohvat", 22 avgusta 2016. godine. Razgovor se može odslušati preko linka:

https://jumbo.iskon.hr/download/4d333aa2-f03e-4f3f-a324-c6bab014ced2

 

Nagrade:
18. Balkanska smotra mladih strip autora, LESKOVAC, 24.-26. jun 2016.

 

Leskovac je po 18. put bio uspešan domaćin stripskog festivala. Žiri je podelio više nagarada učesnicima, ali i plakete "Nikola Mitrović Kokan" za doprinos srpskom stripu, koje su ove godine dobili autor Jovan Stojanović i naš urednik Živojin Tamburić.

Učešće:
18. Balkanska smotra mladih strip autora, LESKOVAC, 24.-26. jun 2016.

 

Leskovac je po 18. put bio uspešan domaćin stripskog festivala. Kao i uvek, prednost je data druženju između autora (oko 80 iz raznih zemalja) i ljubitelja stripa, ali je na takmičarski deo festivala pristiglo preko 2000 radova sa raznih krajeva sveta. Održan je i veći broj zanimljivih tribina, a na jednoj su bila predstavljena tri izdavača iz Beograda - na slici su Marko Stojanović (organizator festivala), Milan Jovanović ("Darkwood"), Živojin Tamburić ("Modesty stripovi") i Goran Lakićević ("Besna kobila").

Gostovanje:
NB "Žarko Zrenjanin", ZRENJANIN, 17. jun 2016.

 

U okviru projekta "Druženje sa stripom u biblioteci", NB "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina je pozvala u goste predstavnike tri izdavačke kuće. Knjige ovih izdavača, uglavnom grafički romani, već su potvrdile svoju popularnost među čitaocima biblioteke pa je ovo bila prilika da se razmene iskustva i porazgovara o budućim planovima. Predstavnik naše kuće "Modesty stripovi" bio je Jugoslav Gorunović. Više detalja na Druženje u Zrenjaninu.

Izložba:

MIGUEL U SERVANTESU. POZORNICA ČUDESA. BEOGRAD, APRIL 2016. 

 

Izložba „Migel u Servantesu. Pozornica čudesa“ u "Institutu Servantes" u Beogradu, spaja dve španske umetničke discipline sa najvećim potencijalom: književnost i grafički dizajn. I sve to povodom obeležavanja četiri veka od objavljivanja drugog dela „Don Kihota“ 2015. i četiri veka od smrti Migela de Servantesa 2016. godine. 

Zadatak da ilustruju "Pozornicu čudesa" dobili su David Rubin, ilustrator, animator i stripski autor i Migelanćo Prado, poznati i popularni stripski autor. Izdavačka kuća "Modesty stripovi" (ex "Omnibus") je objavila 3 albuma ovog autora – Maniel Montano, Tangente I Trag kredom

Izložba će biti u galeriji Instituta u aprilu i maju 2016. godine.

Učešće:

60. SAJAM KNJIGA, BEOGRAD, OKTOBAR 2015.

 

Naša saradnica Staša Lazić, jedna mlada čitateljka i jedan budući čitalac "Modesty stripovi", na štandu naše izdavačke kuće na 60. Sajmu knjiga u Beogradu.

Prezentacija:

13. SALON STRIPA, SKC, BEOGRAD, 26. SEPTEMBAR 2015.

 

Na 13. Salonu stripa, Jugoslav Gorunović je sa gostima (Zoran Penevski, Zdravko Zupan, Vasa Pavković, moderator Vlada Vesović) predstavio najnovija izdanja "Modesty stripovi" - Stripske majstorije Ive Kušanića (edicija Osvrti #2), autor Zdravko Zupan, i Tako se to desilo (edicija Svetski tragovi #9), autor Fumio Obata. 

Učešće:

2. NiFest, NIŠ, APRIL 2015.

 

Štand "Modesty stripovi" na Međunarodnom strip festivalu - NiFest, u Nišu, 23-26 aprila 2015, godine.

Učešće:

BERZA U DELTA CITY-ju, BEOGRAD, MART 2015.

 

Jugoslav Gorunović, suosnivač "Modesty stripovi", na štandu naše izdavačke kuće na berzi stripova u Delta City-ju u Beogradu.

Učešće:

42. ANGULEMSKI FESTIVAL STRIPA, FRANCUSKA, JANUAR 2015.

 

Naš urednik, Žika Tamburić, bio je na Angulemskom stripskom festivalu u Francuskoj, u potrazi za pravima za nove knjige za Modesty stripove. Bila je to prilika i za lepo druženje sa kolegama iz Srbije (sa leva na desno) - Igor Marković i Milan Rusalić (System Comics), Bane Glumac (Francuski Institut), Dekara (Lavirint), Predrag Mladenović (Besna kobila) i Žika.

Učešće:

59. SAJAM KNJIGA, BEOGRAD, OKTOBAR 2014.

 

Jugoslav Gorunović, suosnivač "Modesty stripovi", na štandu naše izdavačke kuće na Sajmu knjiga u Beogradu.

Tribina:

12. SALON STRIPA, SKC, BEOGRAD, 27. SEPTEMBAR 2014.

 

Na 12. Salonu stripa, Žika Tamburić je sa gostima (Pavle Zelić, Zoran Đukanović, Iztok Sitar, mediator Vlada Vesović) vodio zanimljivu tribinu "Suživot papirnog i elektronskog izdavaštva". 

Tribina:

8. MaFest, INTERNACIONALNI STRIP FESTIVAL, MAKARSKA, 23. MAJ 2014.

 

Na 8. MaFest festivalu, www.mafest.com, Žika Tamburić je bio jedan od pozvanih gostiju i održao je predavanje o svojim iskustvima u papirnom i elektronskom izdavaštvu. Tokom predavanja, razvila se intersantna diskusija u toku koje je došlo je do upoređivanja i proširivanja iskustava u pogledu modernih tendencija u stripskom izdavaštvu. 

Tribina:

STRIPOLIS, KINO ŠIŠKA, LJUBLJANA, 24, APRILA 2014.

 

Žika Tamburić je bio gost na "Stripolisu", redovnom mesečnom okupljanju slovenačkih autora u Ljubljani. Bila je to prilika da se Žika lično sretne sa nekim autorima sa kojima je do tada već saradjivao, ali samo putem korespondencije. Osim toga, slovenački domaćini su ovu priliku iskoristili i za intervju sa Žikom pred publikom, gde se razgovaralo o njegovom uredničkom, istoriografskom i kritičarskom radu.  

Promocija:
KNJIŽARA BEOPOLIS, BEOGRAD, 17. APRIL 2014.

 

 

U poznatoj beogradskoj knjižari Beopolis održana je promocija najnovijih izdanja Omnibusa. Govorili su: Živojin Tamburić, Pavle Zelić, Ilija Bakić i Đorđe Milović.

Gostovanje:
NB "Đura Jakšič", PETROVAC NA MLAVI, 12. APRIL 2014.

 

 

U okviru projekta "Dani strip junaka" u Petrovcu na Mlavi, u njihovoj Narodnoj biblioteci je organizovana i promocija knjige "Stripovi koje smo voleli".

Nagrada:
NAJBOLJA INOSTRANA IZDANJA,

11. SALON STRIPA, SKC, BEOGRAD, SEPTEMBAR 2013.

 

 

Na 11. Salonu stripa u Beogradu, Omnibus je dobio Priznanje za najbolja inostrana izdanja u Srbiji 2012/13. Na prezentaciji 29. septembra, Omnibus je predstavio izdanja izašla između dva salona zajedno sa autorima čije je stripove objavljivao.

Novi sajt:

MODESTY COMICS, 14. MAJ 2013.

 

Žika i Tijana Tamburić pokrenuli su novi sajt, Modesty Comics, www.modestycomics.com, na engleskom jeziku, kao sestrinski sajt Žikinom papirnom izdavaštvu, sa željom da to bude interaktivni portal na kome će sarađivati stripski autori i čitaoci. Ovo je takođe i pokušaj da se skrene pažnja širem krugu čitalaca, koji koriste engleski jezik, na neke kvalitetne autore iz regiona i njihove stripove.

Tribina:
SAJAM KNJIGA, BEOGRAD, OKTOBAR 2012.

 

 

U Strip sali na Sajmu knjiga 2012 u Beogradu, Zoran Đukanović je održao predavanje "O hladnoći ljubavi, samoći i samilosti - Nina Bunjavac" (25.10.), kao i tribinu "Magijske neizvesnosti akvarela i pastelnih boja - Migelančo Prado" (26.10.) kroz dijalog sa Vasom Pavkovićem. U istoj sali, Dejan Vlaškalić je predstavio izdanja Omnibusa objavljenih između dva sajma knjiga (23.10).

Gostovanja:

N.B. "Vuk Karadžić" VELIKO GRADIŠTE, 8. OKTOBAR 2012.

N.B. "Dositej Obradović" ST. PAZOVA, 10. OKTOBAR 2012.

 

 

Dejan Vlaškalić i Slobodan Ivkov u poseti bibliotekama.

Prezentacija:
10. SALON STRIPA, SKC, BEOGRAD, 29. SEPTEMBAR 2012.

 

 

U okviru jubilarnog 10. Salona stipa u beogradskom SKC-u, Omnibus je predstavio svoja izdanja u subotu 29. septembra. Govorili su: Živojin Tamburić, Slobodan Ivkov, Zoran Penevski, Zoran Đukanović, Iztok Sitar i Dejan Vlaškalić.

Gostovanje:
INSTITUT SERVANTES, BEOGRAD, 25. SEPTEMBAR 2012.

 

 

Tri knjige Migelanča Prada (Manuel Montano, Tangete i Trag kredom) u izdanju Omnibusa su bile predstavljene u Institutu Servantes u Beogradu, u utorak 25. septembra. O Pradu i njegovim stripovima su govorili Zoran Penevski, Vasa Pavković i Đorđe Bajić.

Gostovanje:
6. NOVOSADSKI STRIP VIKEND, 8. SEPTEMBAR 2012.

 

 

U okviru festivala "6 novosadski strip vikend" koji organizuje Stedentski kulturni centar iz Novog Sada, Omnibus je predstavio svoja strip izdanja i najavio svoje prisustvo na predstojećem Salonu stripa, kao i Sajmu knjiga u Beogradu.

Gostovanje:
N.B. "Bor", BOR, 5. JUN 2012.

 

 

Knjiga „Stripovi koje smo voleli” je (uz ostala strip izdanja Omnibusa) predstavljena u Narodnoj biblioteci u Boru 5. juna. Jedan od autora, Zdravka Zupan je na pitanje iz publike, "Da li strip polako umire?", odgovorio: “Strip neće nestati, kao što i televizija još uvek postoji pored interneta. Tiraž je smanjen, ali strip je umetnost koja zauzima posebno mesto u kulturi poput filma ili fotografije”, naglasio je on. Pre gostovanja je dao i kraći intervju lokalnom internet portalu Istmedia.

Tribina:
7. MaFest, MAKARSKA, 25. MAJ 2012.

 

 

Knjiga „Stripovi koje smo voleli” doživela je svoju prezentaciju 25. maja 2012. godine i na 7. makarskom strip festivalu – MaFest-u. Prezentaciju knjige održali su Žika Tamburić, Omnibusov strip urednik, i Zoran Djukanović, strip kritičar. Festival je trajao od 21. do 27. maja i bio je uspešan i dobro posećen, a posetio ga je čak i presednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, koji je izjavio da je ljubitelj stripa „Alan Ford”.

Nagrada:

IZDAVAČKI PODUHVAT GODINE,

SAJAM KNJIGA, BEOGRAD, OKTOBAR 2011.

 

 

Žiri 56. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga odlučio je da za izdavački poduhvat 2011 godine proglasi monografiju Stripovi koje smo voleli, u izdanju izdavačke kuće Omnibus iz Beograda.

Žiri je istakao izuzetnost i grandioznost ovog izdavačkog poduhvata koji detaljno analizira, sistematizuje i popularizuje strip stvaralaštvo 20. veka sa područja bivše Jugoslavije. Priređivači ovog kritičkog leksikona su vrhunski stručnjaci u svojoj oblasti i više nego kompetentni da kreiraju temeljnu i ambicioznu publikaciju – svedočanstvo istorije strip kulture. Ovo delo svojim kvalitetom prevazilazi granice naše zemlje imajući nesumnjivi regionalni značaj."

Sajam knjiga: www.beogradskisajamknjiga.com

Prezentacija:
9. SALON STRIPA, SKC, BEOGRAD, SEPTEMBAR 2011.

 

 

Izdavačka kuća "Omnibus" predstavila je svoje kapitalno delo "Stripovi koje smo voleli", kritički leksikon o autorima i stripovima sa prostora bivše Jugoslavije u XX veku na SALONU STRIPA, Beogradskom međunarodnom strip festivalu, 1. oktobra 2011. godine.

Print | Sitemap
© Modesty stripovi