MANUEL MONTANOIzvorište noći

 

Naziv originala: Manuel Montano, El manantial de la noche, Miguelanxo Prado

 

Autor: Migelančo Prado

 

Predgovor: Zoran Penevski

Edicija: Svetski tragovi #1

Format: 210x297mm (A4)
Povez: Polutvrdi sa klapnama, šiveno
Broj strana: 60 (kolor)
Godina izdanja: 2011
ISBN: 978-86-87071-07-0

 

Cena papirne knjige: 1500,00 din

Cena PDF knjige: 400,00 din

Kratak sadržaj:

 

Manuel Montano je kombinacija lica Hemfrija Bogarta i pohabanog kišnog mantila detektiva Kolomba. Ispod ove nesvakidašnje fasade (kakve su i zgrade u ovom stripu), kuca jedno toplo i ljudsko srce privatnog detektiva. On ima sposobnosti da otkrije prevarante ili pronadje nestalu osobu, ali se češće sažali nad sitnim negativcima i lepim negativkama, nego što uspeva da zaradi za život. 

 

Nagrade:

 

"Alph' Art" nagrada za najbolji strani strip na francuskom festivalu u Angulemu 1991, godine.

"Najbolji strani stripovi 2012/2013. godine" ("11. Salon stripa", Beograd).

 

Prve 22 strane knjige:

Prado_Manuel Montano_Int_prve22.pdf
Adobe Acrobat document [5.1 MB]
Prado - Manuel Montano

Detektiv u izgužvanom mantilu, sa dobrim srcem da pomogne slabima i ugroženima.

0010
Tip knjige:
 
DRUGI O KNJIZI

 

STRIPOVI.COM:

LUCIDNA I LASCIVNA PRIČA O PRIVATNOM DETEKTIVU - MANUELU MONTANU

 

Španjolski dvojac Luna&Prado čitavo se vrijeme igra ne izigravajući pritom naše vrijeme i poklonjeno povjerenje - njihove fantastične fantazije o srednovječnom istražitelju i noćnom svijetu možemo shvatiti kao materijal pogodan za opuštanje duha. Ujedno bismo se mogli prisjetiti vlastitih potraga za toliko spominjanim izvorom noći, tim bogomdanim utočištem svih građana drugog reda. Lucidnih i lascivnih priča ispunjenih suptilnim erotizmima kao što su ove o Manuelu Montanu nema previše u svijetu stripa, stoga su i više nego dobrodošle.

 

MIROSLAV CMUK

Objavljeno: 26. decembar 2012.
na sajtu: www.stripovi.com


POPBOKS:

NOĆ I MELANHOLIJA

 

Španac Migelančo Prado je na strip sceni prisutan već tri decenije, ali domaća publika do sada nije imala priliku da ga upozna na pravi način. Ova nepravda je ispravljena krajem 2011. godine, kada je beogradska izdavačka kuća Omnibus objavila kultni album Manuel Montano: Izvorište noći.

 

ĐORĐE BAJIĆ

Objavljeno: 19. januar 2012.
na sajtu: www.popboks.com

IZ PREDGOVORA:

 

Pradov crtež je naivna, svedena groteska koja zbog drhtave linije izaziva osećaj topline i melanholičnosti. Njegov kolorit, neopredeljen između mutnoće akvarela i setnih pastelnih boja, uvek je brižljivo odabran da bi istakao planove u svakom kadru. Pradove prizor-sličice komponovane su jednostavno, ali veštom promenom ugla i prebacivanjem težišta priče na više različitih strana, njegova naracija je, uprkos statičnosti, vrlo fluidna i gipka. Posebnu dinamiku Prado izvlači iz crteža samog grada, jer su sve zgrade u eksterijeru neprirodno nagnute, a ponekad kao da se široki, panoramski kadrovi posmatraju kroz zakrivljeni okular. Stvar je vrlo jasna. Monti je čovek enterijera (kakvog-takvog, prljavog i sirotinjskog, ali i mentalnog), pa otuda spoljni svet za njega predstavlja prostor izmenjene perspektive.

 

ZORAN PENEVSKI, scenarista i teoretičar stripa

Print | Sitemap
© Modesty stripovi