DRUGIM OČIMA

 

Autor: Đorđe Milović

 

Predgovor: Boris Lazić

Edicija: Novi horizonti #2

Format: 210x297mm (A4)
Povez: Polutvrdi sa klapnama, šiveno
Broj strana: 116 (CB)
Godina izdanja: 2011
ISBN: 978-86-87071-05-6

 

Cena papirne knjige: 1300,00 din

Cena PDF knjige: 300,00 din

Kratak sadržaj:

 

Milovićeve kratke priče po literarnim predlošcima nisu grafičko prepričavanje, već stvaranje osobene umetničke tvorevine koja kombanije crtež prefinjene linije, vizuelnu imaginaciju i umeće stripovskog pripovedanja.  

 

Prvih 26 strana knjige:

 

Milovic_Drugim_Ocima_Prvih26.pdf
Adobe Acrobat document [6.3 MB]
Djordje Milović - Drugim očima

Kratke priče po literarnim predlošcima talentovanog umetnika.

0016
Tip knjige:
 
DRUGI O KNJIZI

KVARTAL:

SUPTILNA POETIKA STRIPA

 

Milović je promišljenim odabirom priča i njihovim nadahnutim transponovanjem u medij stripa uspeo da ostvari amalgam koji je jedinstven, samosvojan, nadmoćno ubedljiv, elegantan u estetici izvitoperenog i nedovršenog. Album "Drugim očima" majstorsko je delo vrsnog umetnika koje zaslužuje divljenje, poštovanje i uvažavanje.

 

ILIJA BAKIĆ
objavljeno: proleće-leto 2013.


 

IZ PREDGOVORA:

 

Junakovo držanje sugeriše zebnju, nesigurnost, strah: postavljen naspram figure oca, on je pred njim savijen i niskog rasta; prema ženama je pak sumnjičav, zbunjen, ili sasvim razoružan. Ženi se prepušta, predaje, dok je ona koketa, samozaljubljena. Muškarčev pogled tek je ogledalo njene lepote, kojoj se ova predaje poput Narcisa svom odrazu na vodi. Na koncu, pored figure žene, u ovom stripu se figura roditeljstva (kao i pitanje očinstva, rađanja), nameće kao ključna refleksija povodom ideje žene/pribežišta. Očeva suza, ta u stripu početna i završna slika, kao da svedoči da "nema razrešenja", a stid pred ocem i očev stid od sina, ljubav i prekor, stid su možda i kakvog skrivenog demijurga pred promašenim, stvorenim svetom (demijurga za čije delo bi odgovarao sledeći citat iz priče "Povratak paklu": "Loše, baš loše. Ovaj pisac je pouzdano neučtiv prema čitaocu"), kao i prekor čovekov upućen takvom božanstvu. Jer, u pričama Đorđa Miloviča nema iskupitelja, nema iskupljenja. Ono čega ima i čega je crtač zagovornik, to je isceliteljska, teurgijska moć umetnosti, koju izdašno pruža.

 

BORIS LAZIĆ, esejista, književni i stripovni kritičar,
predavač na Inalko-u, Pariz

Print | Sitemap
© Modesty stripovi