DUŠAN RELJIĆ - STRIP, KARIKATURA, ILUSTRACIJA

 

Autor: Predrag Đurić

 

Edicija: Osvrti #3

Format: 210x297mm (A4)
Povez: Tvrdi, šiveno
Broj strana: 196 (kolor)
Godina izdanja: 2019
ISBN: 978-86-80306-13-1

 

Cena papirne knjige: 2200,00 din

Cena PDF knjige: 600,00 din

Kratak sadržaj:

 

U ovoj knjizi prikazan je izbor od hiljada strani stripova, karikatura i ilustracija koje je Reljić uradio tokom više od 50 godina stvaralaštva. Autor Predrag Đuric daje Reljićevu biografiju, stripografiju, memorabilije, ali i kritičku analazu radova kao i društveni kontekst u kome je sve ovo nastajalo.

 

Prvih 20 strana knjige:

190924_Reljic Dusan_ebook_prvih 20 stran[...]
Adobe Acrobat document [1.0 MB]
Dušan Reljić- strip, karikatura, ilustracija

Monografija Dušana Reljića sa izborom stripova, karikatura i ilustracija i sa biografskim i kritičkim esejem autora knjige Predraga Đurića.

Tip knjige:

 

DRUGI O KNJIZI

DNEVNIK;

Portret značajnog strip stvaraoca

 

Reljić je radio profesionalno predano, puno objavljivao, ali je ipak mnoštvo njegovih stripova ostalo neobjavljeno sticajem raznih nepovoljnih okolnosti. Mada su mu akcioni stripovi bili itekako atraktivni čini se da se on najbolje snalazi u zahtevnim vodama humorističkog-geg stripa, neretko začinjenog gorkom poukom ili vrcavim dosetkama.

 

Ilija Bakić, pisac, 2020.

VEČERNJE NOVOSTI:

Pola veka iznosi stav kroz crtež: Monografija o Dušanu Reljiću

 

Dušana Reljića nije preterano uznemirilo nijedno iznenadno obaveštenje o raskidu ugovora o angažmanu - obično zvanično neobrazloženo, a očigledno izazvano njegovim "jezikom", tačnije - rukom nemilosrdnom prema svetskim moćnicima, nepokornim duhom i neukrotivom mišlju, odnosno svešću. Ili podsvešću - jer, kako veli, "slikari gledaju očima, a mi podsvešću".  

 

Marina Mirković

ceo tekst

 

 

IZ KNJIGE:

 

Ova knjiga ukazuje pre svega mlađim generacijama na stripsko nasleđe i na umetnika koga nisu dovoljno upoznali, ali takođe pruža ohrabrenje novim autorima stripa da ostanu samosvojni i istraju u originalnom stvaralaštvu, kao što je Reljić dosledno sprovodio tokom svoje karijere. 

Živojin Tamburić, stripski kritičar i urednik

 

Ova monografija ima za cilj da široj publici predstavi najbolje od onoga što je Dušan stvorio u svojoj 51 godini dugoj karijeri autora stripa, karikaturiste i ilustratora. 

Predrag Đurić, stripski scenarista, urednik i istoričar

Print | Sitemap
© Modesty stripovi