LOBAČEV: ČARDAK I NA NEBU I NA ZEMLJI

 

Autor: Zdravko Zupan

 

Priredio: Zoran Stefanović

Kritički osvrti: Žika Bogdanović, Vasa Pavković, Zoran Đukanović, Aleksandar Zograf

Edicija: Osvrti #5

Format: 210x297mm (A4)
Povez: Tvrdi, šiveno
Broj strana: 284 (kolor)
Godina izdanja: 2021
ISBN: 978-86-80306-20-9

 

Cena papirne knjige: 2700,00 din

Cena PDF knjige: 700,00 din

Kratak sadržaj:

 

Đorđe Lobačev je autor koji je stvarao preko 80 godina i ostavio neizbrisivi trag u našoj umetnosti i kulturi pre i posle Drugog svetskog rata. Materijale o njegovom stvaralaštvu za ovu monografiju prikupljao je Zdravko Zupan (1950-2015) preko 30 godina da bi onda Zoran Stefanović (1969), dodatnim istraživanjima sa saradnicima, priredio i pripremio konačne materijale. Monografija sadrži izabrane stripove kao predstavnike žanrova kojima se Lobačev najviše bavio, izabrane knjižne, novinske i stripske ilustracuje, karikature, kaligrafije, slobodne ilustracije i memorabilijske materijale. Knjiga sadrži i fotografije iz Lobačevljevog izuzetno uzbudljivog životnog puta, ali i detaljnu stripografiju, bibliografiju ilustrovanih knjiga i bibliografiju tekstova o Lobačevu, sto ce pomoci dalja istrazivanja o ovom umetniku.  

 

Prvih 30 strana knjige:

210609_Zupan_LOBACEV_ebook_prvih 30 stra[...]
Adobe Acrobat document [5.3 MB]
Zdravko Zupan - Lobačev: Čardak i na nebu i na zemlji

Monografija o Đorđu Lobačevu, autoru koji je stvarao preko 80 godina i ostavio neizbrisivi trag u našoj umetnosti i kulturi pre i posle Drugog svetskog rata.

Tip knjige:

 

DRUGI O KNJIZI

PANČEVO - IZLOŽBA I TRIBINA:

 

U Domu omladine Pančevo u sredu, 25. avgusta, otvorena je izložba stripa i ilustracija Đorđa Lobačeva, pionira i jednog od najznačajnijih autora srpskog i jugoslovenskig stripa. Uveče istog dana, održana je tribina gde se govorilo o monografiji,  sabranim delima i značaju Lobačeva u našoj umetnosti i kulturi. Na tribini su učestvovali Vasa Pavković, Aleksandar Zograf, Zoran Strefanović, Kristijan Relić (na slici) i Vlada Vesović. 

 

Kulturni dnevnik, RTS, 26. avgust 2021. 

STRIPVESTI:

 

Zupanova monografija „Lobačev: Čardak i na nebu i na zemlјi“ — temelјna knjiga srpske popularne kulture

 

Đorđe Lobačev je autor koji je stvarao preko 80 godina i ostavio neizbrisivi trag u našoj umetnosti i kulturi pre i posle Drugog svetskog rata. Materijale o njegovom stvaralaštvu za ovu monografiju prikuplјao je Zdravko Zupan preko 30 godina, sve do prerane smrti 2015. godine.

 

Zupanovi saradnici i prijatelјi su dovršili projekat uz veliku pomoć porodice Zupan. Osim Zupanovih i Lobačevlјevih, u knjizi se nalaze i tekstovi Žike Bogdanovića, Srećka Jovanovića, Slobodana Lukića, Vase Pavkovića, Zorana Đukanovića, Saše Rakezića, kao i izdavača Živojina Tamburića i Kristijana Relića. Decenijski Zupanov saradnik, Zoran Stefanović,  priredio je i pripremio konačne materijale, sa dodatnim istraživanjima, u saradnji sa Irinom Antanasijević i drugim istraživačima.

 

Udruženje stripskih umetnika Srbije, 25. avgust 2021.

 

BLIC - KULTURA:

 

ČARDAK

 

... Ovo je apsolutno nezaobilazno delo za razumevanje kako opusa ovog srpskog umetnika svetskog formata, tako i lokalnog idioma, približno dve trećine dvadesetog veka. Trajna vrednost!

 

Slobodan Ivkov, stripski kritičar

16. avgust 2021. 

IZ KNJIGE:

 

Лобачев је освајао својим шармом и искреношћу све који су са њим долазили у додир, неретко претварајући успутна познанства у трајна пријатељства и у позним годинама.
 
Здравко Зупан, стрипски аутор, уредник и историчар
 
Лобачев је цртач изванредне стилске једноставности, приповедач од дара… чији стил одликују топлина, јасност и свежина.
 
Жика Богдановић, уредник и теоретичар
 
Стрипови Ђорђа Лобачева, стари и нови, племенити су радови који припадају ризници српског класичног стрипа.
 
Васа Павковић, писац и стрипски есејиста
 
Лобачевљево приповедање је исувише нијансирано и културолошки скрупулозно да
би имало икаквих додирних тачака са много деценија касније насталим популизмом и социо-психолошком регресијом која води у сасвим супротном правцу – поједностављењу и вулгаризовању слике о културној прошлости и тиме умањивању цивилизацијских потенцијала у садашњости.
 
Зоран Ђукановић, есејиста и критичар
 
Испробавајући различите стриповске форме, као што су обраде књижевних класика и народних приповести, можда најоригиналнији Лобачевљев допринос био је у стварању онога што је он сам једном проницљиво именовао „пустоловно–ониричким“ жанром.
 
Александар Зограф, стрипски аутор и уредник
Print | Sitemap
© Modesty stripovi