ĆERKE

 

Naziv originala: Dotter of her Father's Eyes, Mary and Bryan Talbot

 

Autor: Meri M Talbot i Brajan Talbot

 

Predgovor: Pavle Zelić

Edicija: Svetski tragovi #7

Format: 165x235mm (B5)
Povez: Polutvrdi sa klapnama, šiveno
Broj strana: 108 (kolor)
Godina izdanja: 2013
ISBN: 978-86-87071-17-9

 

Cena papirne knjige: 1400,00 din

Cena PDF knjige: 400,00 din

Kratak sadržaj:

 

Emotivni i studiozni grafički roman koji prati i upoređuje sudbine dve stvarne osobe koje su bile ćerke dominantnih očeva. Prva osoba je Lucija Džojs, ćerka slavnog irskog pisca Džejmsa Džojsa, a druga je sama Meri Talbot, pisac scenarija ove knjige, ćerka uglednog istoričara koji je izučavao delo Džejmsa Džojsa. Knjiga je dobitnik "KOSTA" književne nagrade u žanru biografije za 2012. godinu.

 

Nagrade:

 

Engleska "Kosta" književna nagrada u žanru biografije za 2012, godinu.

 

Prvih 28 strana knjige:

 

Talbot_Cerke_Int_prvih28.pdf
Adobe Acrobat document [13.5 MB]
Brajan Talbot - Ćerke

Drama o sudbinama dve devojke sa dominantnim očevima.

0004
Tip knjige:
 
DRUGI O KNJIZI

 

RTS1, KULTURNI DNEVNIK:

OČEVI I ĆERKE U PRIČI I SLICI

PAVLE ZELIĆ,

18. avgust 2014.

 

POLITIKA:

ZENICA OKA OČEVOG

 

(...) Delo bračnog para Talbotovih pokazije i koliko je imperativno važno da pravimo izlete van svojih osnovnih karijera i dnevnih života. Moramo sebi dati oduška u ključnim tačkama egzistencije i u toj katarzi usput vratiti svetu delić teško stečene lične spoznaje.

 

ZORAN STEFANOVIĆ,

2. avgust 2014.

 

STRIPVESTI.COM:

ZENICA OKA OČEVOG
 

 

(...) Ćerke se temelje na dva pripovedna toka, naizgled nekonvencionalno isprepletana. Prvi je odrastanje same Meri i njen odnos sa otuđenim ocem, koji je kao svetski priznat stručnjak za Džejmsa Džojsa toliko bio uronjen u svoju životnu misiju da je više živeo pored svoje dece nego sa njima. Ovaj tok je i ljupko i bolno precizan, iskren dokument o odrastanju u posleratnoj Britaniji, prilično sličan istočnoj rođaci, socijalističkoj Jugoslaviji.

Drugi tok je kao kerolovsko ogledalo: boravak Džojsove porodice u međuratnom periodu, prvo u Parizu koji nakon Velikog rata kao središte novog sveta buja od avangardne kolektivne energije, nade i stvaralaštva, a zatim u Londonu, gde se životi i konačno menjaju, naročito za Luciju, Džojsovu kćer. U sasvim tihom drugom planu obe priče oseća se ogromna faktografska utemeljenost, dramski iskorišćena do krajnjih granica unutar postupka koji korespondira sa Džojsovim.

Krajnji efekat svega ovoga dovodi do retkog iskustva: do tačke gde čitalac, uljuljkan pažljivo vođen pričom poput one u televizijskom dokumentarcu, dobija strujni šok i na poslednjim stranama knjige jasno shvata šta je pročitao. I koje su pouke priče za njega i bližnje — i unazad i unapred.

 

ZORAN STEFANOVIĆ,

7. jul 2014. / www.stripvesti.com

 

STRIPOVI.COM:

ĆERKEPriča o odnosima očeva i ćerki, vrsti odnosa o kojoj se ne govori koliko bi trebalo...

(...) važno je istaći kako Talbotova koristi ove paralele pre svega da bi isti problem, koji neminovno kulminira sukobom generacija, predstavila u dva različita perioda, a ne kako bi se u većoj meri poistovetila s Džojsovom. Tu činjenicu njen suprug, Brajan Talbot (koga je balkanska publika upoznala kroz stimpank triler „Granvil“), sjajno prati kroz adekvatno stilizovan crtež.

Njegov izraz ovde je pojednostavljen i blizak Eržeovoj „čistoj liniji“, a boje u stripu prilagođene vremenu radnje: sadašnjost je predstavljena paletom živih, jarkih boja; Merino detinjstvo u posleratnoj Britaniji „zamućeno“ sepija nijansama (gde je tek poneki detalj istaknut crvenom ili zelenom, recimo); a deo priče o Luciji, mahom smešten u boemski Pariz dvadesetih, tmurnim crno-teget tonovima (bez isticanja bilo čega nekom jarkom bojom, osim - baš time - osnovne razlike u životima dve devojke).

 

ANDRIJA MIHAJLOVIĆ,

7. maj 2014. / www.stripovi.com

 

DNEVNIK:

ĆERKE


 

Dve biografije prepliću se otkrivajući, bez obzira na razlike, principe ponašanja koji se iz generacije u generaciju menjaju, ali vrlo sporo i uz teške žrtve. Svaka životna priča ima svoju prepoznatljivu boju, sivu za Luciju, smeđu za Meri, što naznačava i težinu njihove sudbine. U pričama nema patetike ili mudrovanja već realnih životnih situacija, lepih ali i onih od kojih ostaje gorčina u grlu.

 

ILIJA BAKIĆ,

16. april 2014.

 

IZ KNJIGE:

 

„Ćerke“ (u originalu „Dotter of Her Father’s Eyes“ – igra reči koja bi se na srpskom mogla prevesti i u kontekstu fraze „zenica oka tatinog“), Brajana i Meri, ili pre, Meri i Brajana Talbota je stoga u punoj meri dekonstrukcija mita o očevima i ćerkama, teško i beskompromisno delo koje podjednako razotkriva mračnu prirodu velikana svetske književnosti, Džejmsa Džojsa, u odnosu prema njegovoj ćerci Luciji, koliko i maltene neprijatno intimnu životnu priču same scenaristkinje.

PAVLE ZELIĆ

Sjajno urađena dvostruka biografija koja prelazi granice i literature i grafičkog žanra sa izuzetnim efektom. Dragulj od knjige.

Žiri "Kosta" nagrade 2012. godine

(Knjiga je) ambiciozna, zabavna i sa dobrim zapažanjima. (Ona je) kombinacija scenarija Meri Talbot sa zadivljujućim dizajnom njenog supruga.

"TELEGRAF", Velika Britanija

Ovo je jedan od najboljih kolaborativnih napora koje sam video u stripskoj umetnosti.

DŽO SAKO, crtač stripova

 

Print | Sitemap
© Modesty stripovi