KUĆI PO MRAKU

 

Naslov originala: David Small, Home After Dark

 

Autor: Dejvid Smol

 

Prevod: Živojin Tamburić

Predgovor: Zoran Penevski

Pogovor: Miroslav Cmuk

Edicija: Svetski tragovi #13

Format: 165x235mm (B5)
Povez: Tvrdi, šiveno (c/b)
Broj strana: 416
Godina izdanja: 2019
ISBN: 978-86-80306-14-8

Cena papirne knjige: 1800,00 din

Cena PDF knjige: 450,00 din

 

 

 

 

 

Kratak sadržaj:

 

Rasel prolazi kroz teške, adolescentske godine - roditelji se razdvajaju, otac je okupiran svojim brigama, nasilnici u školi, svojeglavi drugovi - tako da pomišlja da je sam i neželjen. Autor Dejvid Smol u svom novom grafičkom romanu opet govori o odrastanju i svetlu koje se može naći na kraju tog puta, sve u tehnici laviranog tuša i sa likovnošću ilustratora dečjih knjiga. 

 

Prvih 30 strana knjige:

190927_Smol Dejvid_prvih 30 strana.pdf
Adobe Acrobat document [2.6 MB]
Dejvid Smol - Kući po mraku

Odrastanje jednog dečaka u tehnici laviranog tuša i sa likovnošću ilustratora dečjih knjiga. Predgovor Zorana Penevskog i pogovor Miroslava Cmuka.

Tip knjige:

 

DRUGI O KNJIZI

STRIPBLOG.IN.RS:

“Kući po mraku” – Odrastanje u kolotečini palanačke sredine

 

Amerikanci možda nemaju izraz ”palanački mentalitet”, ali život i obrasci ponašanja u njihovim manjim i zabačenim gradovima nisu ništa manje jednolični negoli život u ovdašnjim selima i palankama.

 

11. novembar 2019.

ceo tekst

DNEVNIK.RS:

Учење језика у затвору Сан Квентин

 

Дејвид Смол, кога домаћа стрип публика памти по графичкој новели „Шавови“, прати Раселове доживљаје без морализаторског патоса или декламаторских поука, „дозвољавајући“ дечаку да чини и добра и лоша дела, да спознаје своје грешке и испашта за њих. И као што је умерен и примирен на речима, Смол је сјајан у визуелном приповедању које тече спонтано, природном лакоћом на свих (импозантних) 400 страница!

 

Илија Бакић, 09.09.2020.

цео текст

 

IZ KNJIGE:

 

„Vrhunsko garfičko pripovedanje, koje odlično opisuje mlade u Americi 50-ih godina. Svakodnevni napor da se izbegnu školski nasilnici, svakako liči na moje uspomene! Takođe, Raselove seksualne neprilike su date na veoma originalan način.“

Robert Kramb, autor stripova

 

„Shvatite ovo kao Gospodara muva i Lovca u žitu u jednoj knjizi, ali još više bolnijoj i iskrenijoj. Kući po mraku je fascinantna knjiga sa mnogim iznenađenjima. Malo teksta, filmsko pripovedanje, impresivan crtež.“

Džuls Fajfer, karikaturista i autor stripova

 

"Ovo je priča o slabosti, ali to nije slaba priča. Ona obuhvata životne sokove. A život je preklapanje sudbina. Život je povratak nakon tumaranja po crnom bespuću. To je dolazak kući po mraku. Kući nakon mraka."

Zoran Penevski, pisac, scenarista, urednik i esejista

 

"Autor je ispričao univerzalnu priču o odrastanju pojedinca i nadrastanju nametnutih ograničenja, pripovijest koja se ne bi trebala zaboraviti i pomoću koje bi se trebao suzbiti rašireni mit o sretnom i bezbrižnom odrastanju, povlastici koju tek rijetki doista iskuse u potpunosti."

Miroslav Cmuk, stripski kritičar

Print | Sitemap
© Modesty stripovi