PRIČA O JEDNOM LOŠEM PACOVU

 

Naslov originala: The Tale of One Bad Rat, Bryan Talbot 

 

Autor: Brajan Talbot

 

Predgovor: Zoran Penevski

Edicija: Svetski tragovi #8

Format: 165x235mm (B5)
Povez: Polutvrdi sa klapnama, šiveno
Broj strana: 148 (kolor)
Godina izdanja: 2014
ISBN: 978-86-87071-20-9

 

Cena papirne knjige: 1700,00 din

Cena PDF knjige: 400,00 din

Kratak sadržaj:

 

Emotivna priča sa detaljnim crtežima Brajana Talbota sa stvarnih lokacija, o jednoj devojčici i njenom naporu da prevaziđe doživljeno nasilje u porodici. Devojčica vidi sebe kao "lošeg pacova" i okrivljuje sebe za ono što joj se dogodilo. Tek bekstvom od kuće i nalaženjem inspiracije u životu i radu Beatris Poter (1866-1943), engleske ilustratorke i borca za očuvanje prirode, ovo mlado biće nalazi rešenje za svoju situaciju.

 

Nagrade:

 

U izboru Ilije Bakića za najbolje stripove u Srbiji 2014, godine ("Dnevnik", Novi Sad).

U izboru Đorđa Bajića za najbolje stripova u Srbiji 2014. godine ("City magazine", Beograd).

Američka "Ajzner" nagrada za najbolji reprintovani grafički roman 1996, godine.

 

Prvih 25 strana knjige:

 

TALBOT_LosPacov_prvih25.pdf
Adobe Acrobat document [4.7 MB]
Brajan Talbot - Priča i jednom lošem pacovu

Drama o odrastanju jedne devojčice posle pretrpljenog nasilja u porodici, na stvarnim lokacijama u Londonu i Jezerskoj oblasti u Engleskoj.

0003
Tip knjige:

 

DRUGI O KNJIZI

DNEVNIK:

NAJBOLJI STRIPOVI U 2014. GODINI

 

U svom tekstu o najboljim stripovima u 2014. godini, za novosadski "Dnevnik", Ilija Bakić, kaze za Priču o jednom lošem pacovu: "Hrabro razotkrivanje trauma koje ostaju iza seksualnog nasilja nad decom. o terapeutskim blagodetima uživanja u literaturi i nužnosti potrage za dobrim ljudima (kojih još uvek ima)."

 

ILIJA BAKIĆ, 8. januar 2015.

ceo tekst

CITY MAGAZINE:

BEST OF 2014: NAJBOLJI STRIPOVI U 2014. GODINI

 

Brajan Talbot: Priča o jednom lošem pacovu

 

(...) Svet ove grafičke novele je surov: u njemu ima prljavštine, incesta i zlih mačaka spremnih da zaskoče svoj plen; ali, istovremeno, samu suštinu tog istog sveta prožimaju dobrota i lepota.

 

 ĐORĐE BAJIĆ, 6. januar 2015

takođe na www.citymagazine.rs: ceo tekst

 

DNEVNIK:

PRIČA O JEDNOM LOŠEM PACOVU

 

 

 

U Talbotu su spojene naizgled nespojive krajnosti komercijalnog, alternativnog i umetničkog stripa. Svaka od ovih kategorija ima svoja pravila i karakteristike, mogućnosti, domete i ograničenja. Suprotnosti komercijalnog i umetničkog podrazumevaju se dok je alternativni strip onaj neukrotivi faktor čiji rezultati su potpuno neizvesni odnosno problematični. Otuda se strip stvaraoci najčešće drže jedne forme i ne zalaze u ostale. Talbot se pokazao i kao vešt zanatlija i kao razbarušeni alternativac i kao precizan i dubok, višesmislen umetnik. Njemu, što je takođe retko, nisu strani ni fantastičko-žanrovski miljei niti pretežno realistički prosede. Ovakva univerzalistička sposobnost čini ga kompletnom stvaralačkom ličnošću sposobnom za visoke uzlete imaginacije. (...)

 

ILIJA BAKIĆ, 24. oktobar 2014.
Objavljeno i na sajtu:
 www.dnevnik.rs

 

IZ PREDGOVORA KNJIGE:

 

Poetika Brajana Talbota ukorenjena je u stvarnosti, ali ona traži nešto više od toga. On jeste za realizam, ali smatra da je on po sebi nedovoljan da bi opstao, pa mu je zato potreban iskorak ka fantastičnom. Njegove priče psihološki su zasnovane, ali motivisanost junaka delom mora da dođe s one strane stvarnosti. Talbot igra, dakle, na kartu manjkave stvarnosti. Pripovedanje je zato neophodno da bi se naše postojanje upotpunilo. Naše krnje biće nužno je iznova domaštati – to nam neprestano napominje Talbot, znajući da Delo podjednako stvaraju autor i kontekst popularne kulture u kojem delo nastaje.

 

ZORAN PENEVSKI, scenarista i teoretičar stripa

 
Print | Sitemap
© Modesty stripovi